Afbeelding
Redactie

Beruchte Amsterdamse beroepscrimineel aangehouden bij wapenvondst Rijsenhout

Misdaad

RIJSENHOUT Een van de vier mannen die vorige week werden opgepakt in verband met een grote wapenvondst in Rijsenhout, is de bekende en beruchte Amsterdamse beroepscrimineel Sjaak B. Dit schrijft De Telegraaf maandag.

Hij wordt door politie en justitie gezien als een van de kopstukken van de zogenoemde polderpenoze en kwam de afgelopen jaren steevast in beeld bij grote onderzoeken naar georganiseerde misdaad. Hij heeft in de ogen van het Openbaar Ministerie ook connecties met de Mocromaffia en geldt als een contact van de beruchte familie R.

Sjaak B. wordt gezien als de ‘wapenmeester’ van de Amsterdamse onderwereld en is in 1994 veroordeeld wegens doodslag in een café in Badhoevedorp. Hij was zelf doelwit van een aanslag in januari 2015. B. zat toen in een restaurant in Panama, waar hij van achteren door zijn hoofd werd geschoten.

De aanhouding was in het kader van een onderzoek naar grootschalige wapen- en drugshandel is. Het trio wordt verdacht van overtreding van de Opiumwet, wet Wapens en Munitie en witwassen. De recherche doet nader onderzoek.


Politie.nl

Het rechercheteam kreeg de verdachten in november 2021 nadrukkelijk in beeld door berichten uit gekraakte PGP-telefoons afkomstig van het platform Sky ECC. Na uitgebreid onderzoek kwam ook de loods in Rijsenhout in beeld als locatie waar mogelijk een partij vuurwapens lag opgeslagen. Tijdens een actie in het betreffende bedrijfspand op maandag 30 mei namen agenten vervolgens een grote hoeveelheid wapens, waaronder automatische- en zogeheten sniperwapens, en explosieven in beslag.

COCAÏNEWASSERIJ Bij een doorzoeking in een aangrenzende loods is een inwerking zijnde cocaïnewasserij aangetroffen met zeer veel chemicaliën en een aantal kilo cocaïne en amfetamine. Naar aanleiding van het aantreffen van de cocaïnewasserij is nog een vierde verdachte aangehouden. Het gaat om een 52-jarige man uit Rijsenhout. In zijn woning is ook een doorzoeking gedaan. Verder stond op het terrein nog een vermoedelijk gestolen auto, waar nog nader onderzoek naar wordt gedaan.

In de loods lagen ook alle voor een wasserij benodigde apparatuur, zoals een zogeheten blokkenpers en chemicaliën, waaronder vaten met aceton. In een wasserij wordt cocaïne uit andere materialen onttrokken. Cocaïne wordt meestal in gangbare stoffen of materialen verwerkt, zodat ze bij transporten over de grens moeilijk traceerbaar zijn. Denk daarbij aan bijvoorbeeld shampoo of kleding/textiel. De LFO (Landelijk Faciliteit Ontmantelen) heeft het productieproces voorzichtig gestopt en de wasserij ontmanteld.

Alle verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het onderzoek gaat verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

advertentie
advertentie