Hackers liggen constant op de loer.
Hackers liggen constant op de loer. Pixabay.com

Gemeente wil kinderen inzetten tegen cybercriminaliteit

1 september 2020 om 12:07 Overig

HAARLEMMERMEER Om de strijd aan te gaan tegen cybercriminaliteit is de gemeente Haarlemmermeer op zoek naar Junior Cyber Agents: kinderen tussen de 8 en 12 jaar die door het spelen van HackShield leren hoe ze zichzelf en hun omgeving wapenen tegen online gevaren.

De maatschappij digitaliseert in toenemende mate. Economisch en maatschappelijk biedt dat kansen, maar er zijn ook risico’s. Steeds meer mensen worden het slachtoffer van cybercrime of gedigitaliseerde vormen van criminaliteit. De aanpak van cybercrime staat daarom hoog op de lokale en regionale veiligheidsagenda’s. Begin dit jaar startten zeven gemeenten onder de vlag van Noord-Holland Samen Veilig met de pilot HackShield.

Future Cyber Heroes is een educatieve game die acht- tot en met twaalfjarigen spelenderwijs opleidt tot Junior Cyber Agents. In de game gaan de kinderen op avontuur met de fictieve karakters Sanne en André. Samen vinden zij oplossingen voor digitale problemen zoals identiteitsfraude, cyberpesten en misbruik van privacy. Het spel is zo opgezet dat de kinderen ook hun omgeving betrekken bij het leerproces.

Op 1 juli werden in de zeven pilot gemeenten de eerste Junior Cyber Agents van Noord-Holland gehuldigd. Vanaf 2 september start een nieuwe campagne en gaan nog eens 18 gemeenten in Noord-Holland op zoek naar nieuwe Junior Cyber Agents. De burgemeester van Haarlemmermeer doet daarom een oproep aan alle kinderen, ouders, verzorgers en opa’s en oma’s. "Ben of ken jij iemand die kwaadaardige hackers te slim af weet te zijn en het in zich heeft om zichzelf en de gemeente Haarlemmermeer te beschermen tegen online gevaar? Dan is dat de Cyber Agent die we zoeken en die samen met de politie en burgemeester gaat zorgen voor een veilige digitale wereld."

De beste Cyber Agents uit Haarlemmermeer worden in december gehuldigd door de politie en burgemeester. Gemeente Haarlemmermeer ziet hen namelijk als de helden van de toekomst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie