Campagne Iedereen Doet Wat
Campagne Iedereen Doet Wat Campagne Iedereen Doet Wat

In de zomervakantie bijdragen aan een beter klimaat: makkelijker dan je denkt

7 juli 2020 om 10:17 Natuur en milieu Deel je nieuws

De zomer is officieel begonnen. Misschien tel jij de dagen tot je vakantie al af. Tijdens de coronacrisis hebben we de auto vaker laten staan. Nu de maatregelen zijn versoepeld, gaan we er weer vaker op uit. Oók wanneer je deze zomer met de auto op pad gaat, kan jij een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Want duurzamer reizen, is makkelijker dan je denkt. Zo zijn we door dicht bij huis te blijven al goed bezig. Behoor jij ook tot de 72% van de Nederlanders die zich weleens zorgen maakt over het klimaat? En wil je weten hoe jij duurzamere kilometers kunt maken in Noord-Holland en daarbuiten? Deze vijf tips helpen je op weg.

1.    Huur een deelauto uit de buurt
Vaak kun je voor een vakantie of dagje weg een auto van een buurtgenoot huren. Er zijn al meer dan 50.000 deelauto’s in Nederland en er komen er steeds meer bij. Via sites zoals SnappCar of WeGo vind je eenvoudig deelauto’s van buurtgenoten. Handig want je betaalt alleen voor de auto als je hem gebruikt. Dat scheelt kosten voor de verzekering, wegenbelasting en onderhoud.

Na gebruik hoef je alleen de tank te vullen en parkeer je de auto weer in de buurt.

2. Controleer je bandenspanning
Het controleren van je bandenspanning is heel eenvoudig en nuttig. Wanneer je banden goed op spanning zijn, vermindert de CO2-uitstoot en bespaar je brandstof. En bij elektrische auto’s gaat de accu bij een goede bandenspanning langer mee. Nu veel auto’s door de coronamaatregelen langer hebben stilgestaan, rijden ongeveer driekwart van de auto’s met te lage bandenspanning. Dus geef je banden wat extra lucht als je de volgende keer gaat tanken.

3. Zet je motor uit als je langer stilstaat
In de zomer gaan mensen er vaker op uit, met de fiets, auto of met de boot. Hierdoor kan het drukker zijn op de weg en gaan veel bruggen vaker open. Sta je een keer langer stil voor een brug? Zet dan je motor uit en geniet van het uitzicht en de voorbijvarende boten.

4. Houd je snelheid constant
Ook wanneer je buiten de bebouwde kom een langere afstand aflegt, kun je klimaatbewust bezig zijn. Je rijdt zuiniger door zoveel mogelijk één snelheid aan te houden. Steeds meer auto’s hebben cruise control, waarmee het heel makkelijk is om op constante snelheid te rijden.

5. Neem de (elektrische) fiets mee
Blijf je deze zomer thuis of dichtbij huis? Overweeg dan om een fietsendrager te kopen. Deze investering betaalt zich snel terug. Want als je hierdoor de auto laat staan en de (elektrische) fiets pakt naar een stadje of bezienswaardigheid in de buurt, bespaar je naast CO2-uitstoot ook op brandstof- en parkeerkosten.

Nog meer tips
Met bovenstaande tips reis je deze zomer eenvoudig duurzamer van A naar B. Voor meer praktische tips over wat je kunt doen voor het klimaat kan je kijken op www.iedereendoetwat.nl. Je vindt hier ook nuttige informatie over subsidies.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie