Restant van een linde wordt tegen verdere beschadiging beschermd.D
Restant van een linde wordt tegen verdere beschadiging beschermd.D Plantjee

Kappen met kappen

20 april 2021 om 17:22 Lokaal Deel je nieuws

Een vorig bericht van 18 april “Boze bewoners stoppen bomenkap op Schipholweg” betreft

Verleende omgevingsvergunning, Schipholweg tussen 383 & 423, 1171 GD Badhoevedorp, Stichting Waternet, het kappen van 8 bomen: 3 maart 2021, zaak 9894237, OLO-nummer: 5489853.

Hiertegen zijn vele bezwaren ingediend waarvan de ontvangst is bevestigd met zaaknummer en waarop tijdige reactie is toe gezegd. Echter 15 april j.l. heel vroeg, toen de bezwaartermijn afliep, had nog niemand een reactie; wel ging de kettingzaag erin en sneuvelden de eerste 2 berken en was de derde boom, een Linde van meer dan 50 jaar, van haar takken ontdaan voordat de kap werd gestopt door de buurt. De gemeente was op dat moment niet bereikbaar. Later kwamen een medewerker van Beheer en Onderhoud en een van Groenvoorziening ter plaatse. De bezwaren waren onbekend bij de gemeente (waar ze n.b. op de website waren ingediend).

De kapvergunning verwijst naar het zogenaamde mozard-portaal (Omgevingsdienst) https://mozardloket.odnzkg.nl/mozard/!suite42.scherm1262) voor de onderliggende stukken. Hierop is echter niets te vinden over de kapvergunning. Er is dus geen motivatie voor kap te vinden, dan wel de voorwaarden dat er zoveel mogelijk gezocht moet worden naar alternatieven voor kappen zoals b.v. om bomen heen werken, bomen met planken beschermen of de kleinere bomen tijdelijk verplaatsen, de opdracht aan de uitvoerende boomkapppers was dan ook categorisch alle 8 bomen rooien. Ook wordt geen herplant-verplichting genoemd. De gemeente Haarlemmermeer heeft niets met het adagium “elke boom telt” voor hen is het meer “elke boom kost geld”.

Een geraadpleegde vertegenwoordiger van de Bomenstichting vindt het onbestaanbaar.

16 april, de dag erna, zijn planken om een aantal bomen gezet, ook om de zielige kale stam van de ontkroonde linde. Dit laatste verbaasde mij maar een bevriende dendroloog zei dat de linde nog kan overleven MITS de kroonschaduw (wortelgebied) niet wordt beschadigd hetgeen mogelijk lijkt gezien de afstand tot de graafwerkzaamheden t.b.v. de waterleidingvernieuwing. De buurt houdt e.e.a. nu nauwlettend in de gaten. We nemen aan dat alles als vergissing zal worden afgedaan en we dus kunnen rekenen op meer dan een excuus en wel op herplant na de werkzaamheden ter compensatie van de reeds onterecht gekapte bomen. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie