Afbeelding
ANP

Dalende trend autodiefstallen zet door

22 november 2021 om 07:13 Achtergrond

HAARLEMMERMEER De afgelopen jaren worden er in Nederland steeds minder auto’s gestolen. Uit cijfers van het Landelijk Informatie en Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt dat dit jaar het aantal autodiefstallen ook weer teruggelopen is. “Er is een verschuiving gaande”, zegt Andre Bouwman van het LIV.

 “Grofweg worden auto’s gestolen voor hergebruik, voor de onderdelen of andere vormen van criminaliteit”, laat Bouwman weten. Waar in de eerste helft van 2020 nog 3271 personenauto’s werden gestolen, waren dit er in de eerste helft van dit jaar 2578. Hoewel de invloed van corona op de daling van de autodiefstallen voor de hand ligt, kan de daling volgens Bouwman ook met andere factoren te maken hebben. “Zo houdt men elkaar vandaag de dag met de mobiele telefoon goed in de gaten. Dit kan dieven mede afschrikken.”

NIET ALLEEN DURE AUTO’S Uit de cijfers van het LIV blijkt verder dat autodieven tegenwoordig niet alleen maar voor dure auto’s gaan. Zo stalen dieven in de eerste helft van dit jaar het liefst een Volkswagen. BMW en Mercedes kwamen in de laatste top vijf van meest gestolen merken niet meer voor. Verder kreeg het dievengilde meer interesse in auto’s van Aziatische merken, zoals Nissan en Mazda. “Dat heeft te maken met marktwerking. De auto’s van Aziatische merken doen het goed. Die zie je dan ook terug in de diefstallen”, aldus Bouwman.

In de afgelopen 5 jaar is ook in Haarlemmermeer het aantal autodiefstallen afgenomen. Preventie is erg belangrijk als je wil voorkomen dat je auto wordt gestolen. “Zo is een goed alarmsysteem belangrijk. Goedkopere auto’s, met wel een startonderbreker, hebben vaak geen extra alarmsysteem. Je kan ook bij aanschaf van een nieuwe auto eerst checken of het model dat je wil kopen vaak gestolen wordt.”

PREMIE Hoe hoger het risico op autodiefstallen, hoe meer premie je betaalt voor je autoverzekering. Of de verzekeringspremies nu lager worden vanwege de daling van het aantal autodiefstallen? Dat blijkt niet het geval. “Premies worden berekend voor een langere tijd. Daarbij zijn autodiefstallen ook een beperkt deel van de totale schadelast van verzekeraars”, zegt Iwanna de Jonge van het Verbond van Verzekeraars. 

Afgelopen juli trok de Consumentenbond nog bij het Verbond van Verzekeraars aan de bel. Uit het onderzoek concludeerde de Consumentenbond dat de schadelast de afgelopen jaren daalde, maar dat de autopremies onnodig werden verhoogd. “In dit onderzoek is onder meer vergeten om mee te wegen dat de premies van de autoverzekeringen in ons land lange tijd veel te laag zijn geweest. Wij delen deze conclusie dus niet.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie