Mevrouw Klein Obbink wordt op haar kennis over brandveiligheid getest door ambassadeur Claudia Dielman.
Mevrouw Klein Obbink wordt op haar kennis over brandveiligheid getest door ambassadeur Claudia Dielman. Ton Dijkstra / BDU

Brandweer komt op huisbezoek

21 maart 2023 om 08:00 Achtergrond

HAARLEMMERMEER Op tafel ligt een rookmelder en folders over brandveiligheid. Het is onderdeel van het gesprek dat Claudia Dielman voert met bewoners. Zij is ambassadeur ‘Brandveilig Leven’ en komt bij mensen thuis om hen en hun huis tegen brandgevaar te beschermen. “Een rookmelder geeft geen veiligheid”, is haar boodschap. 

Brandweer Kennemerland heeft in samenwerking met alle gemeenten in Kennemerland het programma ‘Brandveilig Leven’ ontwikkeld. Juist bij senioren en bij inwoners met een mobiliteitsbeperking is brandpreventie van groot belang. “Deze groep is over het algemeen meer thuis, dus een groter risico op brand”, legt Claudia uit. “Wij krijgen vanuit de gemeente een lijst van inwoners die in aanmerking komen voor een veiligheidsbezoek. De brandweer schrijft deze bewoners aan. Het is dan de bedoeling dat de bewoner contact zoekt met de brandweer en zijn of haar nummer achterlaat.”

BRANDWEERUNIFORM

Het doel van de bezoeken is om het veiligheidsbewustzijn en zelfredzaamheid te verhogen zodat er in de toekomst minder vaak branden in woningen ontstaan. Degene die de brief ontvangt, neemt vervolgens zelf contact op om een afspraak te maken met een ambassadeur. Deze dragen een volledig brandweeruniform. “Mensen reageren echter niet meer op de brief. Het lijkt alsof inwoners wantrouwig zijn geworden om ‘vreemden’ binnen te laten. Ook denken veel mensen dat het ophangen van de inmiddels verplichte rookmelder veiligheid biedt. Natuurlijk helpt het, maar er is nog zoveel meer wat brandgevaar oplevert.” 

Mensen reageren echter niet meer op de brief. Het lijkt alsof inwoners wantrouwig zijn geworden om ‘vreemden’ binnen te laten

Mevrouw Klein Obbink, uit de wijk Pax en alleenwonend, heeft wel gereageerd op de brief en heeft de ambassadeur op bezoek. Ze hebben zojuist een rondje door het huis gemaakt. “Ik ben heel blij dat zij er is”, laat de inwoonster weten. “Ik had al wel een rookmelder hangen, maar Claudia heeft mij, nadat we door de vaste vragenlijst zijn gegaan, getest op mijn kennis over brandveiligheid.” 

Die kennis blijkt bij veel mensen onder de maat. Niet alleen de kennis van brandrisico’s, maar vooral wat te doen als er toch brand uitbreekt. 

CHECK

Bij een rondje door het huis kijkt de ambassadeur naar de meterkast, stekkerdozen worden gecontroleerd, maar ook bedrading en of de CV-ketel regelmatig wordt gecontroleerd en schoongemaakt. Tevens checkt zij of de brandmelder wel op de juiste plek hangt. Op verzoek van de GGD wordt er naar mogelijke risico’s op vallen gekeken. “Ik kom wel eens gekke dingen tegen. Laatst was ik bij iemand die oude kranten spaarde. Hele stapels kranten lagen er in huis. Levensgevaarlijk natuurlijk. Veel mensen hebben ook geen idee hoe snel een woonkamer volledig in brand kan staan. Binnen 3 à 4 minuten is het gebeurd.”

Toen ik de oven vervolgens open deed, kwam er me toch een rook uit. Meteen ging de rookmelder af

Mevrouw Klein Obbink is inmiddels een stuk wijzer geworden en schenkt nog een kopje koffie in. “Laatst zat ik niet op te letten en had ik de oven niet goed ingesteld. Toen ik deze vervolgens open deed, kwam er me toch een rook uit. Meteen ging de rookmelder af. Van mijn kinderen mocht ik de oven niet meer gebruiken. Van Claudia heb ik nu geleerd wat ik moet doen. Ik ben heel blij dat ik op de brief gereageerd heb.”

GRATIS

De huisbezoeken zijn geheel gratis. “Het is zelfs zo dat als mensen nog geen rookmelder hebben hangen, ze die van ons krijgen. Ik zorg ervoor dat deze netjes wordt opgehangen. Voor ons is het vooral belangrijk dat we een stukje bekendheid krijgen en het vertrouwen terugwinnen bij inwoners en volgens dat de mensen het belang inzien van een huisbezoek en niet denken: ik heb rookmelders, ik kook elektrisch, wat kan er nog gebeuren?”

Naast de huisbezoeken geeft Claudia en veel andere ambassadeurs gastlessen aan groep 4 en groep 7 van basisscholen over de risico’s op brand en hoe te handelen als er brand is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie