Afbeelding
Pixabay

Kersttips: gezellig er op uit om in de kerststemming te komen

13 december 2019 om 16:00 Activiteiten

REGIO De kerstdagen staan voor de deur en het wordt tijd om eens flink in de stemming te komen. Zo zonder sneeuw en schaatsen best lastig, maar er wordt in de regio nogal wat gedaan om in de goede stemming te komen. Een overzicht van het leukste kerstvermaak in de regio.

14 december

KERSTMARKT Van 11.00 tot 18.00 is in de Graaf Florislaan in Vogelenzang een kerstmarkt. Geheel in Charles Dickens stijl zal de Graaf Florislaan sfeervol plaats bieden aan kerstkraampjes, hapjes, drankjes en live muziek. Kom in de kerstsfeer door u te kleden in Charles Dickens stijl. Voor de mooist verklede persoon of personen ligt een leuke kerstverrassing klaar. Om 15.00 uur een samenzang in de Kerk verzorgt door het koor Odyssee uit Hoofddorp.

KERSTFAIR Zaterdag 14 december straalt de hele Jan van Goyenstraat in Heemstede de ouderwetse kerstsfeer uit. De ondernemers heten iedereen deze dag van harte welkom op een sfeervolle kerstfair met diverse demonstraties en proeverijen. Natuurlijk kunnen bezoekers deze dag ook inspiratie opdoen voor een leuk kerstcadeau of een nieuwe kerstlook. Er is een groot kerstkoor en uiteraard glühwein.

EVENEMENT Nes aan de Amstel viert zaterdag 14 en zondag 15 december het eerste lustrum van Kerst aan de Amstel; een kerstevenement in en om de Urbanuskerk in het dorp. Op zaterdag 14 december wordt er van 15.00 tot 19.00 uur een dorps-kerstfair gehouden in Anton Pieck-stijl. Bezoekers worden opgeroepen om ook verkleed te komen. Er zijn diverse activiteiten voor het hele gezin zoals het grote succes van eerdere edities; in stijl verkleed op de foto bij de grote kerststal. Verder kunnen jong en oud meedoen aan kerst-knutselen, bij het kerstvuur zelf worstenbroodjes bakken en een reuzepuzzel maken. Dit alles ondersteund door winterse koek en zopie.

15 december

WINTERTUIN Abcoude verandert in een Wintertuin. Op 15 december kan tussen 13.00 en 19.30 uur worden genoten van een winterfeest in kerstsfeer. Voor ouderen wordt er een speciaal kerstconcert gehouden in de Dorpskerk: de Golden Oldies kerstshow door Acoustic4fun. Voor jongeren vanaf 10 jaar is er een Christmas Party. Op 't Markvelt is er voor de kleintjes De Verhalenyurt en voor iedereen zijn er kerstkramen, kerstoptredens, glühwein en warme choco. De toegang is gratis.

CONCERT Het kerstconcert van Vocaal Ensemble La Grenouille is vervuld van blijdschap, hoop en rust. Met muziek vanaf de middeleeuwen tot onze tijd neemt het koor bezoekers mee in een muzikale reis door de tijd met muziek van onder meer Franz Biebl, Zoltán Kodály, Sweelinck en Bach. Saxofoonkwartet Nova Zembla completeert dit concert met sfeervolle en virtuoze muziek. Waalse kerk, Begijnhof 30, Haarlem, vanaf 15.00 uur.

CONCERT Het Haarlemmermeers Mannenkoor 'Zang en Vriendschap' geeft een kerstconcert in kerkgebouw Joannes de Doper in Hoofddorp. Met onder meer
Star of Wonder, Carol of the Star en Here comes the Light. Aanvang concert is 15.00 uur.

KERSTMARKT Een gezellige kerstmarkt in Heemstede van 11.00 tot 15.00 uur. De markt met meer dan 60 marktkramen is opgesteld op de afgesloten rijbaan van het noordelijke deel van de Binnenweg (vanaf de Cloosterlaan tot de Oosterlaan) en op de trottoirs van het middenstuk op de Binnenweg. De Kerstman komt, er is een levende kerststal, een draaimolen, kinderschmink en muziek.

CONCERT Na hun succesvolle kerstconcert van december 2017 in de Thamerkerk in Uithoorn keren de zangers van Corde Vocali terug met een nieuw programma rondom kerst met titel 'Het mysterie van kerst'. Om 14.30 uur begint het kerstconcert van het koor in de Schutse, De Mérodelaan 1.

KOREN Concertina's Accordeonorkesten in samenwerking met vier koren geven een kerstconcert. Om iedereen in kerststemming te brengen zullen zij gezamenlijk een concert verzorgen met een gevarieerd programma en samenzang. De koren die meewerken zijn de Amstelveense koren het Ad Hoc Popkoor, meezingkoor Zomaar Gewoon, gemengd koor het Meentkoor en het Amsterdamse smartlappenkoor Leedvermaak. De 140 zangers worden begeleid door het verenigingsorkest van 30 accordeonisten. Het concert vindt plaats in de grote zaal van Schouwburg Amstelveen, Stadsplein 100 te Amstelveen. Aanvang concert 15.00 uur.

CONCERT De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar geeft om 14.30 uur een kerstconcert in de monumentale kerk H. Johannes de Doper, Driehuisplein 1 in Mijddrecht. Het koor brengt een dubbelprogramma met voor de pauze wereldlijke werken van beroemde componisten en na de pauze de mooiste kerstliederen uit verschillende landen. Onder leiding van de Belgische dirigent en pianist Michiel Ballhaus zorgt het koor samen met solisten Eline Meijs (sopraan), Bèr Schellings (bas-bariton) en Fabio Verga (tenor) voor een onvergetelijk optreden.

MEEZINGEN Nes aan de Amstel viert zondag 15 december de tweede dag van Kerst aan de Amstel; een kerstevenement in en om de Urbanuskerk in het dorp. Om 14.15 uur is er een kerstconcert door de Amsterdamse Tramharmonie. Bij dit jubileum-kerstconcert is het natuurlijk mogelijk naar hartenlust kerstnummers mee te zingen. Er zijn er warme drankjes.

16 december

CONCERT In de Oude Kerk in Heemstede is het jaarlijkse Kerst-theeconcert om 15.00 uur. Het concert wordt verzorgd door het Vocaal ensemble Corde Vocali uit Haarlem. Het programma bevat bewerkingen van oude Nederlandse kerstliederen, Engelse Christmas Carols en oude, a-capella gezongen werken van J.P. Sweelinck. Daarna zijn bezoekers welkom in de Pauwehof, achter de Oude Kerk, waar glühwein, thee en koffie met zelfgemaakt gebak verkrijgbaar is.

17 december

MEEZINGEN In de Willisstee aan de Pieter Joostenlaan 24 in Wilnis wordt van 14.00 tot 17.00 uur een kerstmeezingconcert gehouden. Publiek wordt verwelkomd met een kopje koffie of thee met wat lekkers waarna samen met kerstkoor Hollands Sentiment, accordeonist Wim Holla en Louise Prins, een middag kan worden meegezongen met klassieke kersthits en eigentijdse meezingers. Er wordt alleen Nederlands gezongen.

18 december

SMARTLAPPENKOOR Het Vennepse smartlappenkoor Droger Kan Niet geeft een kerstconcert in hotel-restaurant De Rustende Jager in Nieuw-Vennep. Op het programma staan 'smartelijke' kerstliederen en andere toepasselijke nummers uit het Nederlandstalige repertoire, met uitzondering van het latijnse Dona nobis pacem. Het concert begint om 20.00 uur.

19 december

CONCERT Het Haarlemmermeerse gemengde koor Rhythm of Life viert het 12,5 jarig bestaan met een kerstconcert in de katholieke kerk aan de Anthoniusstraat 15 in Nieuw-Vennep. Onder leiding van dirigent Carole Kroese geeft het meer dan vijftig leden tellende zangkoor op donderdag 19 december een feestelijke middagvoorstelling, aanvang 13.45 uur, einde ongeveer 15.45 uur. De kerkdeuren gaan om 13.30 uur open. Na afloop is er gelegenheid nog even na te praten met een kopje koffie of drankje in de Herberg.

CONCERT Het ROM-Koor geeft donderdag 19 december om 20.00 uur een kerstconcert in de Janskerk, Kerkstraat 11 in Mijdrecht. Het koor zingt onder leiding van Ferdinand Beuse kerstliederen waaronder ook enkele nieuwe kerstnummers. Naast pianist James Pollard is er dit jaar extra begeleiding door Gijs Wagenaar op bas en Michiel van Putten op viool.

MUZIEK Deze kerstperiode is het wereldberoemde Choir of Clare College uit Cambridge onder leiding van Graham Ross, één van Engelands meest vermaarde koren, in Nederland voor een tournee. Het koor maakt donderdag 19 december om 20.00 uur zijn debuut in de Kathedraal St. Bavo in Haarlem met 'A Clare Christmas'. Op het programma staat een mooi aanbod aan prachtige kerstmuziek met medewerking van de Bavo Cantorij.

20 december

MUZIEK Topvioliste Jannemien Cnossen speelt op 20 december vanaf 20.00 uur haar programma A Little Different X-mas in de Marktpleinkerk in Hoofddorp. Het is een stemmige maar moderne benadering van het aloude kerstfeest. Samen met haar band brengt Cnossen muziek van Herman van Veen, met een vleugje Bach. Actrice Paula Majoor leest een speciaal voor deze avond geschreven kerstverhaal.

21 december

SAMENZANG In Bovenkerk wordt Kerst aan de Poel gehouden. Op deze zaterdagavond vanaf vanaf 18.00 uur tot 20.00 uur is er kerstsamenzang met een gelegenheidskoor en kerstverhaal voor en door de kinderen. Kinderen kom allemaal verkleed als kerstfiguur. Met een kerststal, chocolademelk, glühwein en kerstbrood wordt het weer een heerlijke kerst. Ook nieuw dit jaar een wensboom waar bezoekers een kaartje met een wens in kunnen hangen of een kaarsje opsteken in de kerstvijver.

22 december

KOOR Zin in de kerstsfeer? Kom dan zondag 22 december luisteren naar en meezingen met sfeervolle kerstmuziek uitgevoerd door gemengd koor Cantate Domino in de Moeder van de Verlosserkerk in Haarlem vanaf 14.30 uur.

HERDERTJESTOCHT De kerk in Vogelenzang loopt een traditionele Herdertjestocht. Ze starten op het parkeerterrein bij het Dorpshuis en lopen via een route van lichtjes door de straten van Vogelenzang. De kinderen mogen verkleed komen in de kerstsfeer. Onderweg wordt het kerstverhaal verteld: meewandelaars komen de 3 Koningen tegen, passeren een hoogzwangere Maria, kloppen aan bij een overvolle herberg, zien de herders in het veld en horen in de verte al het engelenkoor. De wandeling begint om 17.00 uur.

23 december

DICKENSKOOR Het grote Dickenskoor 'The X-mas Vocals' geeft van 20.00 tot 21.30 uur een kerstconcert in R.K. kerk De Burght aan het Potgieterplein in Uithoorn. De 50 zangers van het koor treden op in kostuums in de stijl van het Engeland rond 1860, de tijd dat Charles Dickens zijn beroemde vertelling A Christmas Carol voltooide. Bekende en minder bekende Carols en Christmas songs passeren de revue. Scrooge zelf verwelkomt het publiek. De deuren gaan open om 19.30 uur.

24 december

ZINGEN Op 24 december is er voor de vijfde keer een kerstzang aan De Veerplas bij Haarlem. Dit jaar met een stamppotbuffet, glühwein en samen zingen. Vanaf 19.30 uur beginnen ze met kleine (kinder-) Kerstliedjes van Joost Dobbe en om 20.30 uur de grootste kersthits, gezongen door Fat Wallet.

SCHAATSEN

Schaatsen helpt ook om in de stemming te komen. Er zijn gezellige kunstijsbanen in Haarlem (Reinaldapark) en in de centra van Hoofddorp, Bennebroek, Zandvoort en Amstelveen. Bij alle banen is muziek, versnaperingen en de mogelijkheid om schaatsen te huren. Laat Noren thuis; die mogen nergens omgebonden worden.

Afbeelding
Je kunt overal zomaar de kerstman tegenkomen.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie