Een diorama met de uniformen die de KNIL- en andere militairen droegen.
Een diorama met de uniformen die de KNIL- en andere militairen droegen. Eigen foto

CRASH Expositie: De Vergeten Oorlog over Nederlands-Indië

5 augustus 2020 om 14:00 Activiteiten

AALSMEERDERBRUG De oorlog in Zuidoost-Azië wordt wel ‘De Vergeten Oorlog’ genoemd. Op 15 augustus 2020 is het 75 jaar geleden dat de Japanners hebben gecapituleerd. CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 wil een bijdrage leveren aan het in stand houden van de herinnering aan wat er in Nederlands Indië is voorgevallen. Het museum heeft een tijdelijke expositie ‘De Vergeten Oorlog’ ingericht. 

Op zaterdag 15 augustus om 13.00 uur opent wethouder Marja Ruigrok samen met Dieter van der Schilden, voorzitter van een veteranenvereniging in Alphen aan den Rijn, de expositie.

WAT IS ER TE ZIEN De bezoeker maakt in een diorama kennis met de uniformen die de KNIL- en andere militairen droegen en hun uitrusting en wapens. Er is ook een Indische woonkamer ingericht om een indruk te geven van de leefwijze van de Indische Nederlanders en er is een maquette te zien van een Indisch woonhuis. De inrichting daarvan is perfect tot in detail. 

In vitrines zijn gebruiksvoorwerpen en artikelen uit Nederlands-Indië te zien. ?Aan één zijde van de ruimte hangt informatie over de Mariniers in Nederlands Indië. Aan de andere wand wordt een tijdlijn getoond van voor de oorlog, tijdens de oorlog, de Bersiap (vrijheidsstrijd), de repatriëring en de wederopbouw in Nederlandsch Indië. Als basis daarvoor zijn foto’s uit de archieven van twee families gebruikt. Tegelijk met de opening is een speciale uitgave van ons kwartaalblad Contrails te koop met als onderwerp Nederlands-Indië.

BEPERKINGEN Als gevolg van de beperkingen ingevolge de COVID-19 richtlijnen verzoeken het museum haar bezoekers 1,5 meter afstand te houden. Bezoekers van het museum en de opening moeten zich opgeven via www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/.

Deze opening is uitstekend te combineren met een bezoek aan het museum. Toegang tot de opening is gratis voor bezoekers aan het museum.

De toegang bedraagt € 6,00 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een consumptiemuntje gratis. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang. Het museum is op zaterdag en de tweede zondag van de maand geopend van 11.00 tot 16.00 uur en is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout). 

De Indische woonkamer die tot perfectie is ingericht.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie