Heuvelaf glijden met op de achtergrond het tentenkamp.
Heuvelaf glijden met op de achtergrond het tentenkamp. Henk van Ommeren

Tenten in plaats van hutten bij Speeltuinvereniging Zwanenburg

16 augustus 2020 om 13:54 Activiteiten

ZWANENBURG De Speeltuinvereniging Zwanenburg organiseert per traditie in de laatste week van de schoolvakantie de huttenbouw. Helaas moest het bestuur vanwege de corona problemen al in april besluiten om het evenement af te lasten. Na de versoepeling van de maatregelen per 1 juli ontstond het idee van een tentenkamp in twee groepen. Hiermee zou aan de corona maatregelen voldaan kunnen worden.

Het was al snel na de uitbraak van het coronavirus duidelijk dat de organisatie van de bouw van een groot aantal houten hutten in augustus niet mogelijk zou zijn. Deze hutten waren bedoeld voor circa 200 kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar. De eerste dag is altijd heel bijzonder, als de kinderen met hulp van ouders en grootouders de hutten van soms wel twee lagen, op gaan bouwen. Een dergelijk groot aantal personen op het terrein van de speeltuin was niet mogelijk. Het alternatief wat bedacht werd was een kamp met tenten. Deze tenten konden relatief snel en eenvoudig worden opgezet. Het tweede probleem, het aantal aanwezigen werd opgelost door het festijn in twee delen te splitsen. Met 100 kinderen en begeleiders van de Speeltuinvereniging tegelijk aanwezig, zou alles beheersbaar blijven.

Bij de inschrijving konden de kinderen kiezen voor de maandag en dinsdag of de donderdag en vrijdag. Al direct bleek de belangstelling opnieuw groot. Het maximum aantal van totaal 200 kinderen was al snel bereikt. De tenten waren nodig omdat een deel van de kinderen ook echt een nacht zouden blijven slapen. Bij de eerste groep waren dat 76 kinderen. Bij de tweede groep was dat iets minder namelijk 54, waarschijnlijk vanwege de weersverwachtingen. De jongsten zouden op maandagavond en donderdagavond gewoon naar huis gaan.

Door de tropische omstandigheden vooral in het begin van de week, waren vooral de activiteiten met water het meest aantrekkelijke. Het moto van de activiteiten was “Speelfestuin”. Zo was er een zelf gebouwd waterreservoir waar men vanaf hoogte in kon glijden. Dit reservoir was opgebouwd met zeil en hooibalen. Dagelijks konden de kinderen een deel vrij spelen en werden er spellen georganiseerd. In de avond was er bijvoorbeeld disco en werden er films vertoond in het speeltuingebouw.  Voor de tweede groep leken de weersomstandigheden iets minder goed te worden. 

De georganiseerde activiteiten van donderdagmiddag werden verschoven naar de ochtend. Achteraf bleek dit niet eens nodig. Pas in de avond werd het minder. Gezien de dreiging van onweer bleven de kinderen niet in de tent maar verhuisden naar het gebouw, wat de pret niet mocht drukken. Voor de voorzitter van de Speeltuinvereniging, Rob Achterbergh-Copier eindigde het festijn iets wat pijnlijk. Hij kneusde of brak een paar ribben, waarmee hij wel zes tot acht weken zoet is.

Henk van Ommeren

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie