Afbeelding
Doctor Roger F.A.J. Soupart

Geen Red Ball Express maar genoeg ander leuks bij CRASH

13 september 2020 om 14:00 Activiteiten

AALSMEERDERBRUG Nu er dit jaar geen Red Ball Express wordt verreden, wil CRASH toch aandacht besteden aan deze traditie. Op zaterdag 19 september geeft Rick Franke om 11.00 uur een lezing over de oorspronkelijke Red Ball Express in 1944. Er zal dit jaar geen rondrit plaatsvinden, maar wellicht lukt het om een paar historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog op het fortterrein te zetten. Dat is nog niet zeker. Daarnaast zal tussen de lezingen door, doorlopend een film over de Red Ball Express worden vertoond. 

RED BALL EXPRESS Na D-Day stootten Montgomery, Bradley en Patton zo snel door met hun troepen dat de bevoorrading van die troepen aan het front stokte. Het Verhaal gaat dat Generaal Patton zover doorstootte tot hij geen brandstof meer had, een dikke sigaar opstak en zei: “Ik ben nu zover gekomen. Zorg maar dat ik voorraden krijg”.

De operatie Red Ball Express is in anderhalve dag op poten gezet en leverde op zijn hoogtepunt 3 miljoen liter brandstof af aan het front, waarvan het grootste deel in Jerrycans. Ook werden andere voorraden geleverd, zoals munitie en voedsel. Die logistieke operatie ging 24 uur per dag door over smalle Franse wegen.

COVID Als gevolg van de beperkingen die het museum zijn opgelegd ingevolge de COVID-19 richtlijnen kunnen zij een beperkt aantal toehoorders per sessie toelaten. Daarom zal Rick Franke zijn verhaal op 19 september 2 keer vertellen, de eerste sessie is om 11.00 uur en de tweede sessie is om 13.00 uur. 

Bezoekers van het museum en een van de lezingen moeten zich opgeven via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/.

Deze lezing is uitstekend te combineren met een bezoek aan het museum. ?Toegang tot de lezing is gratis voor bezoekers aan het museum.

De toegang bedraagt € 6,00 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een consumptiemuntje gratis. Donateurs van de stichting CRASH en veteranen hebben gratis toegang. Het museum is op zaterdag en de tweede zondag van de maand geopend van 11:00 tot 16:00 uur en is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout). 

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH Luchtoorlog –en Verzetsmuseum ’40- ‘45 op www.crash40-45.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie