Alzheimer Café in De Meerwende

17 mei 2015 om 00:00 Activiteiten

Vormen van dementie en het verschil met gewone vergeetachtigheid

BADHOEVEDORP Gastspreker in het Alzheimer Café Badhoevedorp is mevrouw Mirjam Heems, specialist ouderenzorg eindverantwoordelijke ouderen Amstelring. Deze avond vindt plaats op donderdag 28 mei in Zorgcentrum de Meerwende, Kamerlingh Onneslaan 131, van 19.30 uur tot 21 uur. De zaal is open vanaf 19 uur.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, jong en oud, familie, mantelzorgers, hulpverleners en overige belangstellenden. Aanmelden is niet nodig, men kan gewoon binnenlopen. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

Het thema van deze avond is: Wat is dementie, welke vormen van dementie zijn er en wat zijn precies de verschillen?

Over dementie bestaan nog altijd veel misverstanden. Als een ouder iemand iets vergeet denken mensen vaak aan het begin van dementie. Men heeft het ook wel over 'gewone ouderdoms- dementie'. Dementie is echter niet gewoon; het is een ziekte, want gaat veel verder dan gewone vergeetachtigheid en is onvoorstelbaar ingrijpend zowel voor de patiënten zelf als voor hun naaste omgeving. Iemand is bijvoorbeeld steeds meer met zichzelf bezig; zijn sociale gedrag neemt af. Geleidelijk ontstaan steeds meer stoornissen in het geheugen, de oriëntatie en het denken. De veranderingen in de hersenen kunnen ook leiden tot veranderingen in karakter, stemming, gedrag en emoties.

Met welke verschijnselen iemand te maken krijgt is afhankelijk van de vorm van dementie - ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, Lewy Body dementie, frontotemporale dementie - en de persoonlijke situatie. Mevrouw Heems zal uitleg geven over deze vormen van dementie en vertellen dat het ziekteproces bij elke vorm van dementie anders verloopt. Er is ruim gelegenheid tot het stellen van vragen en met elkaar te praten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie