Opnieuw 'toneeldebuut' voor De Jeugd van Tegenwoordig

Activiteiten

Groep symbool voor poppenmusical in De Meerse

[HOOFDDORP] Het toch al rijke scala aan musicals krijgt er een nieuwe vorm bij: een poppenmusical geïnspireerd op een bestaande band. De primeur is voor De Meerse, want Watskeburt?! - De Musical heeft op 9 december haar eerste try out in het Hoofddorps cultuurgebouw. De musical zit vol liedjes van De Jeugd van Tegenwoordig.

Die groep werd, met dank aan dj Giel Beelen, in 2005 vooral bekend met het nummer Watskeburt, waarna nog nummers volgden als Sterrenstof en Get Spanish. En het zijn juist deze nummers die te horen zijn tijdens Watskeburt?! - De Jeugd van Tegenwoordig.

Maar dat is niet de enige inbreng vanuit DJVT. De hoofden van de band hebben model gestaan voor de poppen die nu de hoofdrol spelen in een heel bijzondere musical. En wie DJVT een beetje kent, herkent ze meteen: Pepijn Lanen, bekend als Faberyayo en Olivier Locadia, bekend als Willie Wartaal om maar twee voorbeelden te noemen.

Zij zijn deze week in De Meerse om interviews te geven, te vertellen hoe het is om zichzelf terug te zien en horen in een musical, dat er twee jaar aan gewerkt is, wat ze er zelf van verwachten, dat mensen vooral moeten komen om zelf te beslissen of het spraakmakend genoeg is (zoals hun teksten), maar ook om te luisteren of de acteurs de juiste toon geven aan 'hun' gezicht. Dat doen ze terwijl er op de toneelvloer in de grote zaal geoefend wordt onder het toeziend oog en oor van Peter van de Witte (regie).

Kostuums, de tijd die nodig is voor het verkleden, de tekst, de lengte van de dialoog, de dialoog zelf, aan de linker- of rechterkant opkomen - alle onderdelen die van belang zijn voor een geslaagde musical (met liedjes van DJVT) worden getest. Van de Witte, midden in de zaal, is kritisch en laat een bepaalde scene zelfs acht keer in diverse varianten spelen. De ene keer duurt het 17 seconden, dan weer 22. Het wordt uiteindelijk de versie van 22.

Zo worden het voor de acteurs lange dagen van oefenen en aanpassen. Net zolang tot 'het er goed op staat'. Dat moet voor 20 december, want voor die dag staat de première gepland voor de 'poppenmusical' die vooraf aangekondigd wordt als anarchistisch hiphopsprookje met de taal, humor en muziek van De Jeugd van Tegenwoordig. En met een tekst als 'Vergeet alles wat je denkt te weten over musical. Vergeet sowieso alles wat je ooit gehoord hebt over theater. Want dit wordt een knettergekke theatertrip met 'De Jeugd van Tegenwoordig', maar dan wel in beeld gebracht met poppen.

Eén van de hoofdrollen is overigens weggelegd voor Henk Poort die de rol van AuSchurk speelt. Ongetwijfeld een verwijzing naar sponsor Kesbeke tafelzuren, voor voetballend Haarlemmermeer geen onbekende.

De musical is voor 16 jaar en ouder. Kaarten via De Meerse.

advertentie