Afbeelding
Eigen foto
Milan & Rutger

Haat tegen haatreacties

3 april 2024 om 16:00 Column

Het Paasweekend is weer achter de rug. Voor veel mensen betekent dit een gezellig weekend met familie, paaseieren en paasbrunches. Dit gold ook voor ons, het was een geslaagd Paasweekend. We hebben alle verstopte paaseieren weten te vinden, ieder jaar is dit een uitdaging. De paashaas lijkt elk jaar weer nieuwe plekjes te vinden om die eieren te verstoppen. 

De weg richting Pasen wordt ook gebruikt als een periode van bezinning. Ondanks dat wij de dagen richting Pasen niet zo intensief beleven als een deel van de bevolking, is een beetje bezinning op zijn tijd helemaal niet verkeerd. Bezinning over je eigen daden kan een waardevolle reflectie zijn. Tijdens het Paasweekend werd er gewoon gevoetbald in de eredivisie. Feyenoord-verdediger Hartman viel met een knieblessure uit. Dit betekent het einde van het seizoen, geen EK. Ontzettend sneu voor zo’n jongen. 

Het stuit ons dan dat er ongepaste reacties ontstaan. Iemand zijn wereld stort in, waar is zo’n trap na dan nog voor nodig? Een wereld met steeds meer polarisatie kan wel een beetje bezinning gebruiken, denken wij. Denk eens aan wat zulke reacties voor effect kan hebben op iemand die door een moeilijke periode moet gaan. Hopelijk zorgt de bezinning van Pasen voor wat meer bewustzijn. Wij vinden namelijk dat reacties onder berichten ontzettend serieus genomen moeten worden. 

Het devies van de laatste tijd is een beetje dat we het allemaal moeten laten gaan en dat we het totaal niet serieus moeten nemen. Daar zijn wij het echt niet mee eens. René van der Gijp heeft daar een handje van in het programma Vandaag Inside. Hij is heel extreem in zich totaal niet druk maken over wat anderen van hem zeggen. 

“Iemand zijn wereld stort in”

Dat is een hele mooie eigenschap, maar je moet er niet in doorslaan. Bedreigen over het internet is niet iets wat je zo aan de kant kan schuiven. Dat is wel waar hij voor pleit. Hij zegt met enige regelmaat dat politici het allemaal niet serieus moeten nemen als ze met de dood bedreigd worden. Dat kan je niet zeggen, met de dood bedreigd worden is ontzettend serieus. Hij kent enkel het topje van de ijsberg. 

Hij heeft geen idee wat voor team erachter de analyse van bedreigingen richting politici zit. En om dan te zeggen dat je het allemaal moet laten gaan is zelfs een beetje gevaarlijk. Stel dat je met deze bedreigingen te maken krijgt, maar je hebt niet zo’n analyse team achter de schermen klaar staan. Dan kan je het naast je neerleggen, dat kan wel ronduit gevaarlijk zijn. 

Het is volgens ons dus echt totaal niet verstandig om dit soort dingen op tv te roepen. Het is ook contra ten opzichte van wat de overheid probeert over te brengen, die willen graag dat de mensen het heel serieus nemen, doe dat dan ook!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie