Afbeelding
eigen opname 2019-03-21

VrouwSimona: Klimaatdoolhof...

Lokaal/Column

Daar zit ik dan, in het klimaatdoolhof. Ik kan roepen wat ik wil, zacht of hard, niemand hoort mij. Er komt geen gids om mij uit het Klimaatdoolhof te redden. Heel langzaam ben ik erin gewandeld, en soms voelt het ook een beetje als ingetuind. Moe van het dwalen neem ik plaats op een klimaatvriendelijk bankje en overdenk mijn zonden. Want die heb ik, als ik alle verhalen over het klimaat tot mij neem. Zo rijd ik nog regelmatig in die vieze stinkende auto met zijn gore uitstoot. Een paar dagen per week word ik ergens verwacht op een plek die niet naast de deur ligt. Nu rijdt er ook een bus die kant op vanuit mijn woonplaats. Dan moet ik wel idioot vroeg op en ergens overstappen om op de plaats van bestemming te komen, maar het kan. Toch doe ik het niet, foei!

Ik heb nog ergens gegoogeld of ik net als Rob Jetten, die heel erg bezorgd is met het klimaat en die graag ver en veel reist per vliegtuig, het net als hij ook met iets af kan kopen. Zo'n beetje als de middeleeuwer van katholieken huize kon doen om zijn knagende geweten, via aflaten te sussen. Wat toen een flinke winst opleverde, want het Vaticaan kon ervan gebouwd worden. Maar noppes, de Klimaatcrisis wordt langzaam mijn persoonlijke crisis en geeft zo ondertussen een diep schuldgevoel. Want vlees eten is natuurlijk ook weer faliekant fout. En laat ik dat nou ook doen.

Vegetariër dan wel veganist worden, het zit er even nog niet in. Zo vernam ik dat het eten van een hamburger gelijk staat, aan de bijdrage van uitstoot aan broeikasgassen met 16 kilometer autorijden. Wat je dan wel weer kan compenseren door een maand niet te douchen. Zo'n keuze geeft dan weer Klimaatstress. Daar schijn je al voor naar een Klimaatpsycholoog te kunnen. Die moet je dan omturnen naar een levensstijl die je bevrijdt van je Klimaatangst waar je anders aan gaat lijden.

Ondertussen is er nog niemand gekomen om mij te bevrijden uit mijn Klimaatdoolhof en hoor ik wel de voetstappen van al die mensen die de Klimaatmars lopen richting verzamelpunt om daar actie te gaan eisen voor Klimaatverandering. Want zo stellen zij: het wereldwijde Klimaatsysteem staat op het randje van een catastrofale crisis! Het zijn vooral de jongeren die ook richting mij wijzen. Ze eisen Klimaatrechtvaardigheid. Ik zwerf verder in mijn Klimaatdoolhof en kom aan bij de Klimaatkloof.

Ga ik daar overheen komen… of maak ik een flinke Klimaatdraai?

VrouwSimona…

advertentie