Afbeelding
eigen opname

Vrouw Simona: Verwaarlozen...

22 mei 2019 om 07:57 Lokaal/Column

We moeten wat meer aan verwaarlozing doen. Nee, niet aan het onderhoud van uw woning, want dat gaat dan op een gegeven moment in de papieren lopen. Ook niet uw relatie als u die heeft. Brengt geheid gedoe en kan ook met een x-aantal bezoekjes aan de therapeut duur zijn. En beslist niet uw kinderen, als u die heeft, gaan verwaarlozen. Dan overtreedt u een eerste gebod wat mij betreft. Wat u wel mag verwaarlozen is uw tuin en directe groenomgeving. Want dat fanatiek maaien en snoeien van gazons en openbaar groen, vooral nu in het voorjaar, brengt een enorme slachting aan onder insecten. In een van mijn columns ging het al over het belang van bomen, nu richt ik mij op de kleine kriebelbeestjes. Dit is geen tuinrubriek voor deze krant, maar in het kader van duurzaam, ecologie en klimaat, toch wat meer aandacht voor wat kruipt en vliegt.

Mensen die werkzaam zijn in de natuur-en milieueducatie luiden de noodklok. Zij zien de kwaliteit dramatisch afnemen. Een van die redenen is, dat groenbeheer drastisch schoffelt en harkt volgens vaste schema's, maar geen oog meer heeft voor wat er zoal leeft op het microniveau tussen struiken en planten. Daarnaast heeft menige gemeente zijn stadsecologen de deur uitgedaan. Alles natuurlijk onder het mom van bezuinigen. Wel, met minder maaien en gesnoei in houtgewassen en meer verwaarlozen van die zaak bespaar je ook op werkuren, maar spaar je eieren en larven van insecten die dan de kans krijgen tot wasdom te komen.

Probleem is dat veel gemeenten te maken hebben met burgers die slecht tegen verwaarlozen kunnen. Zijn velen laaiend enthousiast bij verblijf in oorden waar geen strak groenbeheer is, over het ruige aangezicht van het openbaar groen, hier in Nederland schieten ze in een kramp. Ikzelf heb kortgeleden weer eens een bezoekje aan De Heimanshof in Hoofddorp gebracht, en zag daar hoe je met een geleide verwaarlozing de prachtigste stukjes natuur krijgt. De meegekregen zakjes wilde bloemenzaad heb ik flink in het openbaar groen gezaaid. En de aardige meneren die er kortgeleden kwamen schoffelen daarover ingelicht. Zij vonden het reuzeleuk en ontzien nu' mijn' openbaar stukje heemtuin.

De bekendste boswachter van Nederland: Arjan Postma is een vurig pleitbezorger voor verwaarlozing van de openbare groenruimte. Hij noemt het groen niet aangeharkt maar -gestofzuigd-! Zijn advies is:kijk naar je groenomgeving en ga ervan houden. "En waar je van houdt, daar wil je voor zorgen."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie