Afbeelding
Archief BDU

Dorpsdiender: Afstandsbediening

18 oktober 2019 om 15:16 Column

Zo'n veertig jaar geleden waren twee verschillende sleutels nodig om de deur van een auto open te maken en vervolgens te starten. Daarna werden beide functies in één sleutel ondergebracht, moest je altijd wel naast het voertuig staan om te kunnen ontgrendelen. Tegenwoordig hebben we de beschikking over een sleutel met afstandsbediening. Zo'n 20 passen van de auto vandaan, levert een druk op het knopje van de sleutel knipperende lichten en ontsloten deuren. Eenmaal binnen stop je de sleutel in een gleuf, draait 'em om en je kunt gemotoriseerd op weg.

Gemak dient de mens zou je zeggen. Klopt, maar onze oud-politieman komt toch met een vervelend nadeel. Zoals vaak met goede uitvindingen zijn er binnen de kortste keren kapers op de kust. Het dievengilde slaapt niet. "In Haarlemmermeer ging het een paar jaar geleden om een bende Roemenen die op een slinkse manier een mooie buit binnenhaalden."

Haspels beschrijft de werkwijze, meestal op de parkeerplaats bij een winkelcentrum. "Je hebt niks in de gaten, zet je auto weg om boodschappen te gaan doen. Je stapt uit, sluit af met de sleutel. In dit geval stonden twee mannen onopvallend op de uitkijk. Op het moment dat je het knopje in je sleutel indrukt, wordt via een speciale scanner de code afgelezen. Daarvan merk je niets. Des te groter is de schrik als je terugkomt met je wagentje vol boodschappen en de auto is leeggeroofd."

De Roemenen met wie hij te maken kreeg, hadden geen interesse in het stelen van de auto, maar het ging hun uitsluitend om de inhoud. Ze leverden op bestelling, voornamelijk airbags en navigatiesystemen. "Daarbij gingen ze overigens wel netjes te werk. Lieten de auto verder zonder beschadigingen achter." Hun activiteiten waren echter op camera vastgelegd, waarna de groep kon worden opgepakt en veroordeling volgde.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie