Afbeelding
Selfie

Jonna: Stikstofcrisis

6 november 2019 om 19:00 Column

Dit woord hoor je de afgelopen weken overal. Elke dag zit er wel een item in het nieuws en ook de kranten staan er vol mee. De stikstofcrisis. Ikzelf heb me er behoorlijk in verdiept want ik moest voor Nederlands een betoog of beschouwing erover schrijven. Natuurlijk waren er ook andere onderwerpen, maar dit sprak me het meeste aan. Thuis hebben we het namelijk ook hierover gehad en ik vind het erg interessant hoe de regering hiermee omgaat.

Natuurlijk weet iedereen dat de boeren naar Den Haag zijn gegaan omdat de regering tot de conclusie kwam dat de 67% van de stikstofuitstoot ontstaat door de landbouw. Door dat soort uitspraken voelde een hoop boeren zich beperkt en besloten ze poging te doen om er iets aan te veranderen. Ik vind het nogal zwart op wit dat de regering gelijk naar de mensen in de landbouw wijst. Vooral omdat er ook veel uitstoot ontstaat door weg- en vliegverkeer en scheepvaart. Daarnaast komt er ook een hoop vanuit het buitenland.

Ik denk dat de regering het moeten uitbreiden. Ze moeten niet alleen kijken naar één factor, maar naar alles bij elkaar. Als de boeren gaan minderen in hun vee, dan zal er minder vlees in de winkelschappen liggen. Vlees wordt dus schaarser en dus duurder. Hierdoor zullen mensen waarschijnlijk minder vlees gaan eten. Iedereen past zich zo aan en daarmee gaat het percentage van de stikstof uitstoot binnen de landbouw omlaag. Maar zoals ik net zei is er ook een hoop uitstoot in het wegverkeer. Om dat te veranderen moeten mensen minder snel en minder vaak met de auto ergens naar toe gaan. Ze moeten meer met het openbaar vervoer gaan reizen. Een klein nadeel is dat het openbaar vervoer heel duur is. De regering moet dus een keuze gaan maken. Om het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken moeten de prijzen omlaag. Als het allemaal zou werken, zou ook het percentage in wegverkeer omlaag gaan. Het vliegverkeer minderen is eigenlijk geen oplossing, want sommige zullen dan hun baan verliezen. Ook is het minderen van scheepvaart geen goed idee, want dan stort onze economie in. Dat is het laatste wat we willen.

Ik weet natuurlijk als de oplossingen zo simpel zijn, dat de regering daar al lang over nagedacht had, maar ik vind dat er zo snel mogelijk een oplossing moet komen, want heel Nederland leeft nu eigenlijk in het donker.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie