Afbeelding
eigen opname

VrouwSimona: Primeur

7 januari 2020 om 14:28 Column

Schiphol en Albert Heijn hebben een primeur. De eerste winkel zonder kassa en zonder medewerkers. Volgens een kop in het dagblad Het Parool omschreven als: Shoppen als een legale winkeldief. Een beetje spannende titel die de lading niet dekt. Want je wordt werkelijk overal door camera's gevolgd, die dan wel geen exact beeld registreren, maar wel individuele gedaantes herkennen. Zelfs boven de schappen hangen camera's die zien met welke hand je iets pakt en slimme schappen die doorhebben wat je pakt en of je het terugzet. Iemand die piept over zijn of haar privacy raad ik aan dit soort winkels te mijden. Goed, u kunt natuurlijk al veel langer geheel anoniem en zonder dat u bang hoeft te zijn voor prietpraat van een kassamedewerker uw boodschappen doen bij de grootgrutter. Niets nieuws onder de zon. Hetzelfde is ook al bij veel andere zaken, de zelfscankassa. Dit alles om u nog sneller van dienst te zijn, hoewel je ook bij dit fenomeen in de rij kan komen te staan, maar je bent dan toch gevrijwaard van welk vriendelijk praatje dan ook. En voor wie autorijdt, al jaren kan je tanken bij onbemande tankstations.

Nu hebben wij, elk jaar weer, de dag of dagen dan wel week of maand (ik raak een beetje de tel kwijt van alle aandacht dagen) die van de eenzaamheid. Oproepen via de media en via vele BN'rs aan ons om eens om te kijken naar onze medemens die te weinig in contact komt met zijn medemens. Het aantal groeit enorm en zal alleen maar toenemen door de vergrijzing. Dan is een loopje naar de winkel en daar even een contactmomentje te hebben met de medewerkers soms heel fijn. Het primeurtje op Schiphol is nog in de testfase en de winkel is niet al te groot. Zo moet je jezelf binnen laten via je pinpas of smartphone, en niet zo galant zijn om een eventuele klant die direct achter jou ook naar binnen wilt helpen door de deur open te houden. Geheid gaan zijn boodschappen dan van jouw rekening af.

Wat er gebeurt wanneer je een hap uit een sandwich neemt en die weer terug legt, geen idee. Of dat je je verslikt in die hap en ter plekke neervalt, al die camera's je dan nog signaleren en 112 bellen? Geen idee. AH bespaart op deze manier wel op personeel, wat natuurlijk niet het uitgangspunt is zeggen zij nog snel. Het is puur het aanbieden van even een Zen momentje voor uzelf. Tegen de hectiek van het menselijk bestaan met of zonder gezellig praatje.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie