Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Wonen

17 maart 2021 om 17:00 Column Column(s)

Vorige week hebben we het over de verkiezingen gehad. Een aandachtspunt voor ons was de huizenmarkt. Het is geen geheim dat er een enorm tekort is aan woningen in ons kikkerlandje. Er zijn nog honderdduizenden woningen die moeten worden gebouwd, om het huizentekort de das om te doen.

Hier in Haarlemmermeer, we nemen even Getsewoud voor het gemak, staan veel nieuwbouwwijken. Getsewoud is twintig jaar geleden op de kaart gezet. Veel beginnende gezinnen zijn in deze nieuwbouwwijken gaan wonen. De kinderen van deze generatie zijn nu jongvolwassenen geworden. Het is bijna tijd dat deze jonge mensen hun oude nest gaan verlaten. Dit baart ons zorgen, moeten zij hun eigen nestje gaan bouwen of wordt hun nestje voor hun gebouwd? Als hier niet snel verandering in gaat komen, dan zien wij de toekomst voor de huizenmarkt somber in.

Toch is er licht aan het einde van de tunnel. Onlangs kwamen wij een artikel tegen over de ombouw van lege winkels naar 300 tot 400 woningen in Hoofddorp. Dit is natuurlijk een fantastisch en origineel idee. Lege winkels in een winkelcentrum zien er ellendig uit. Een woning met nieuwe, tevreden bewoners is voor een winkelcentrum een goede toevoeging. Een winkelcentrum gaat dan extra leven. De leegstaande winkels zijn een gevolg van de corona pandemie, dat zullen er vast nog wel meer worden. Wij gunnen de gemeente en de overheid nog een aantal jaar om wat huisjes te bouwen. Ons plan is namelijk om de komende jaren nog niet het vertrouwde huis te verlaten. Amsterdam is de locatie van onze school. Als wij na een aantal jaar de wijde wereld in gaan, zouden wij wel een paar jaar in Amsterdam willen wonen.

Later zouden wij willen neerstrijken in een dorp zoals Nieuw-Vennep. Haarlemmermeer ligt in onze ogen op één van de meest gunstige plekken van Nederland. Alles wat je wilt, ligt in de buurt. Denk aan Amsterdam, de kust, Schiphol. Lekker centraal dus, met alle mogelijkheden om je heen. Ik, Milan, heb als ambitie een groot internationaal bedrijf op te zetten. Als ik nu dan aan een strategische woonplek moet denken, komt Haarlemmermeer dicht in de buurt van perfect. Amsterdam zou perfect zijn als vestiging van mijn bedrijf. Dichtbij Schiphol is handig in verband met de ontvangst van internationale klanten.

Voor een gemeente zoals Haarlemmermeer kan het geen kwaad om een goede balans te hebben tussen jong en oud. Om jonge mensen te behouden in deze regio, moet er nog een hoop gebeuren. Leegstaande panden ombouwen naar woningen vinden wij een creatieve oplossing. 300 tot 400 woningen is een mooi begin. Zet deze groei voort, maar zorg dat het een exponentiële groei wordt. Mevrouw Schuurmans, vergeet onze prachtige, bruisende, waardevolle generatie niet ;)

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie