Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Vervuiling van de gemeente

19 mei 2021 om 16:00 Column

Het is halverwege de maand mei, dit betekent dat de voorjaarsschoonmaak weer achter de rug is. Ik (Milan) heb dit jaar nog nooit zoveel opgeruimd. Onze zolder stond vol met rotzooi die weggegooid moest worden, ik zou namelijk gaan verhuizen naar de zolder. Andere mensen hebben dit jaar hun schuur opgeruimd en zijn lekker aan het boenen geslagen. 

Aan het einde van zo’n schoonmaak is er veel rotzooi over, deze rotzooi moet uiteraard ergens heen. Onze opgeruimde spullen hebben wij gebracht naar de ‘brengparkjes’ (indien deze rotzooi wel in de daarvoor bestemde bakken kon). De andere overgebleven materialen zijn naar de Meerlanden in Rijsenhout gebracht.

De brengparkjes zijn de afvallocaties bij verschillende wijken in Haarlemmermeer. Hier kan je je papier, glas en plastic weggooien, zodat het vervolgens gerecycled kan worden. Het viel ons op dat deze brengparkjes constant vol zaten. In de periode dat de zolder is opgeruimd, ben ik er vaak geweest, en elke keer irriteerde ik me er weer aan. Met als gevolg dat er afval naast de afvalbakken wordt achtergelaten. Het ziet er vies en lelijk uit, een slecht imago voor de wijk kan je wel stellen. 

Overal zijn reclames hoe afval gescheiden moet worden en wat voor effect het heeft op het milieu. Iedereen is volgens ons wel bereid om zijn afval te scheiden en op de juiste plekken weg te brengen. Ons stoort het daarom enorm dat er veel te weinig mogelijkheden zijn en dat deze mogelijkheden in onze ogen negen van de tien keer vol zitten. Buiten dat is er natuurlijk ook nog onze zorg om het milieu. 

Haarlemmermeer streeft naar een schone, milieuvriendelijke gemeente. Naast het faciliteren van milieuvriendelijke opties om elektriciteit op te wekken, denk aan zonnepanelen of windmolens, is afval ook een punt van aandacht.

We zitten nu in een crisisperiode. Onze economiedocent heeft ons altijd aangeleerd dat in tijden van crisis, je altijd moet investeren. Dit is dus hét moment voor de gemeente Haarlemmermeer om te investeren in duurzaamheid en emissieneutraal transport. 

Schiphol valt in onze gemeente en is verantwoordelijk voor financiële groei, maar ook voor veel vervuiling. Daarom is dit hét moment om in samenwerking met de gemeente en de Meerlanden een oplossing te zoeken voor het brengparkjesprobleem en te zorgen voor een groenere gemeente. Een sterke samenwerking tussen deze twee partijen zal zorgen voor een groenere, schonere en mooiere gemeente. 

Er moet volgens ons dus echt meer gedaan worden om de brengparkjes schoon te houden. Het hondenpark aan het begin van de Laan van Gildestein wordt helaas regelmatig vervuild door het overvolle brengparkje wat ernaast ligt. Het grote contrast tussen een schone, nette gemeente en het afval wat rondzwerft moet toch wel een stimulans zijn om dit probleem in de gemeente aan te pakken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie