Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Bezuinigen

16 juni 2021 om 16:00 Column

Afgelopen week kwam naar buiten dat de gemeente Haarlemmermeer flink gaat bezuinigen. Een behoorlijk aantal miljoenen wil de gemeente gaan bezuinigen de aankomende jaren. Een historisch groot bezuinigingspakket wordt het genoemd. Deze bezuinigingen zijn een gevolg van de hoge kosten die de corona-pandemie onze gemeente heeft gekost en nog gaat kosten. Er is veel geld besteed aan de bestrijding en de nieuwe veiligheidsnormen. Dit heeft uiteraard veel geld gekost en dit wil de gemeente gaan terugverdienen door te bezuinigen. Dit besluit heeft grote gevolgen voor verschillende faciliteiten in Haarlemmermeer. 

Onlangs heeft Team Sportservice gedemonstreerd tegen de nieuwe bezuinigingsmaatregelen van de gemeente. Team Sportservice wordt zwaar getroffen door deze nieuwe maatregelen en is daarom fel tegen dit besluit. Team Sportservice dreigt door deze besluiten in 2024 geheel te verdwijnen. Volgens ons is dat een slechte zaak, wij hebben het hier wel eens eerder over gehad, maar sport is erg belangrijk en Team Sportservice heeft in coronatijd een hoop activiteiten georganiseerd om het voor de kinderen in onze gemeente zo aantrekkelijk mogelijk te maken. 

De kinderen en ook volwassenen in onze gemeente hebben een bewegingsachterstand opgelopen, volgens Anneke van Zanen voorzitter van NOC*NSF. Er is een lange tijd geweest dat er geen sport mogelijk was en dat heeft deze achterstand tot gevolg. Het is dan ook gek dat er juist nu op de cruciale sportaccommodaties wordt bezuinigd. Een schappelijk voorstel zou volgens ons zelfs zijn dat er extra geïnvesteerd gaat worden in de sport binnen Haarlemmermeer. Nu er meer zekerheid komt voor sportclubs over het aankomend seizoen, is dit een uitgelezen kans om weer nieuwe leden aan te trekken om een vol seizoen te kunnen sporten.

De veiligheidsinstanties binnen Haarlemmermeer zullen ook te maken krijgen met bezuinigingen. Hoewel wij begrijpen dat het moeilijk is om te kiezen waar je op gaat bezuinigen, zijn veiligheidsinstanties geen juiste beslissing volgens ons. Veiligheid is nou eenmaal erg belangrijk en moet gewaarborgd worden. Alleen op de Handhaving binnen Haarlemmermeer wordt al 126.000 euro per jaar bezuinigd. Juist de Handhaving die in de coronatijd zoveel heeft moeten doorstaan en veel actief is geweest in de gemeente krijgt nu de rekening voorgeschoven.

Ondanks dat deze bezuinigingen onvermijdbaar zijn, blijft het toch lastig te accepteren dat deze specifieke sectoren getroffen worden. Het is wel belangrijk om te zeggen dat het echte besluit nog niet helemaal vast ligt. Dat er bezuinigd moet worden is vrijwel zeker, hoeveel, hoe en waarop zijn vraagstukken die nog niet definitief beantwoord zijn. En als dit nog niet genoeg is, wordt de gemeenteraad ook nog eens gevraagd 2 miljoen extra te bezuinigen dan wat er nu al op tafel ligt. Gemeenteraad succes en maak de juiste beslissingen ;)

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie