Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Huisje, Boompje, Veiligheid

15 september 2021 om 16:00 Column

Wij schrijven dit vanuit de VU in Amsterdam. Amsterdam is nog steeds aan het bijkomen van het protest vanwege de woningmarkt. Afgelopen weekend werd er veel geprotesteerd. Duizenden mensen kwamen naar de grote steden om te protesteren. Het nijpende tekort aan woningen, de woningprijzen die de pan uit stijgen, mensen hebben verschillende redenen om de straten op te gaan. Vele maken zich ernstig zorgen over hun toekomst. 

Hoewel het altijd erg gezellig is thuis, willen studenten wel een keer het huis uit. Wat volgt is een ingewikkelde zoektocht naar een leuk huisje in de stad. De enorme huizenprijzen maakt het erg lastig om iets betaalbaars te vinden. De laatste tijd komt er ook steeds meer kritiek op de zogenaamde huisjesmelkers. Prins Bernhard Junior geniet nog na van het racefestijn, maar er begint steeds meer weerstand te komen tegen zijn verdienmodel. In verschillende talkshows wordt hij op de hak genomen. Desondanks blijft het een lastig probleem om op te lossen. Beleidsmakers moeten creatief zijn om zo woonruimte te bieden. Dit gebeurt in Haarlemmermeer. 

Ook in Haarlemmermeer is er namelijk een groot tekort aan woningen. De gemeente heeft een goede manier gevonden met een dubbele werking. Er is de laatste tijd steeds meer gezeur op de industrieterreinen binnen Haarlemmermeer. Er is veel overlast, criminaliteit en vandalisme. Iets om ons zeker zorgen over te maken. De gemeente, brandweer en politie gaan samen met Schiphol Trade Park Services de veiligheid van de industrieterreinen verbeteren. Nu gaat het enkel over de industrieterreinen in Hoofddorp. Ook de industrieterreinen in Nieuw-Vennep gaan iets doen aan de veiligheid. 

Er is een concept bedacht binnen de gehele Haarlemmermeer, helft wonen en helft industrieterrein. Zo zijn er dus altijd mensen aanwezig op de industrieterreinen, ook ‘s avonds. Het zorgt voor een bepaalde sociale controle, zo hoopt de gemeente de criminaliteit, overlast en vandalisme tegen te gaan. Volgens ons zit er ook nog een ander erg positief effect aan vast. Er komen meer woningen beschikbaar, nu zou het natuurlijk een behoorlijke boost zijn voor de starters op de woningmarkt om de prijzen van deze woningen niet gelijk over de kop te jagen. Een voordeel zou hiervoor kunnen zijn, dat de woning zich op een industrieterrein bevindt. Het is immers een industrieterrein, als je het 20 jaar geleden had geopperd zou je waarschijnlijk worden uitgelachen. Maar als we er goed over nadenken, komt het op het perfecte moment, de nood voor een woning is erg hoog, de waarde van de locatie wordt daardoor steeds minder belangrijk. En het dubbele voordeel is het beter beveiligen van de industrieterreinen. Een creatief idee van de gemeente. Hiervan zullen zowel de inwoners als de gemeente profijt hebben. Een echte win-win situatie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie