Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Frisjes

6 oktober 2021 om 17:26 Column

De maand oktober is weer begonnen en we weten allemaal wat dat betekent. Herfst, Leids ontzet, dierendag en Halloween. Afgelopen weekend hebben we kunnen genieten van het eerste weekendje herfst. Regen, wind en een frisse temperatuur. Zaterdag heeft het zo’n beetje de hele dag geregend en dat zal iedereen gemerkt hebben. Wij stonden zaterdag op het voetbalveld en het was glibberen en glijden in de blubber. Doorweekt en met een bruin tenue door de modder, stapten wij het veld af. Gelukkig wel met drie punten. Dat blijft het belangrijkste natuurlijk. Ondanks het herfstweer van afgelopen weekend, lijkt het aankomend weekend nog een mooi weekeinde te worden. 

Temperaturen rond de 19 graden met een zonnetje staan nu op de planning. Daarna is het voorbij met de nazomer. De truien en hoodies zullen weer uit de kast moeten en ook de winterjas zal eraan moeten geloven. Het is toch altijd weer een behoorlijke overgang om je dunne jasje te veranderen naar zo’n dikke winterjas. Maar het zal weer nodig zijn over een of twee weken. 

De kou sluipt ons land dus weer binnen, de stamppotten worden klaargemaakt en de verwarming kan ook weer aan. Hierover gesproken, een half miljoen Nederlandse huishoudens leven in energiearmoede. Hieronder vallen huishoudens met een laag inkomen die een hoge energierekening hebben en vaak in slecht geïsoleerde huizen leven. Hier moet een einde aan komen. Het is niet alleen vervelend om in kou te moeten leven, omdat er simpelweg geen geld is. Het is ook nog eens slecht voor het klimaat. 

De laatste jaren is het klimaat een hot topic, er moet aan alle kanten ons best worden gedaan om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Volgens ons, is dan ook het enige juiste als de gemeente de mensen in energiearmoede te hulp schiet. De mensen verdienen om in een goed geïsoleerd huis te wonen, maar dat kost vaak veel geld, de energiekosten lopen op en zo komen de mensen en het klimaat in steeds grotere problemen. De gemeente Haarlemmermeer gaat deze mensen in energiearmoede financiële bijstand leveren. Dit gaan de mensen onder andere terugzien in een samenwerking met de energiebank Haarlemmermeer. 

Deze samenwerking moet ervoor zorgen dat er pakketten worden gemaakt die de huishoudens zuiniger kunnen maken. Er wordt dan gesproken over led-verlichting, radiatorfolie en energiebesparende douchekoppen. Het einde is nog steeds ver te zoeken, er moet nog meer gebeuren vanuit de gemeente. 

De opwarming van de aarde gaan we namelijk met z’n allen tegen en daar is de steun vanuit de gemeente ook voor nodig. De steun die nu gegeven gaat worden is goed, maar het is nog niet genoeg. Dus een oproep aan de inwoners van Haarlemmermeer en de gemeente Haarlemmermeer luidt: uit deze klimaatcrisis komen wij enkel met elkaars hulp, als iedereen een stapje extra zet moet het goed komen. Doe het voor de toekomst!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie