Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Solliciteren

14 oktober 2021 om 11:14 Column

Solliciteren, iedereen kent het of gaat er ooit kennis mee maken. Voor iedereen een spannend moment. Je gaat er natuurlijk heen om een baan te scoren en wilt graag goed overkomen om de baan te bemachtigen. Op tijd komen, netjes verschijnen en goed overkomen zullen er vaak voor zorgen dat je geselecteerd wordt. Hoewel wij nog aan het begin staan van het ‘werkende leven’, hebben wij ook een aantal sollicitaties achter de rug. Dat waren toch wel spannende momenten, ook al waren deze gesprekken voor een bijbaan. Een gesprek voor een baan in bijvoorbeeld het bedrijfsleven, zal toch nog wel wat meer druk op staan lijkt ons. Op dit moment merken wij dat onze werkgevers ernstig op zoek zijn naar nieuwe collega’s. 

In heel Nederland is er op dit moment namelijk een overschot aan vacatures. Het internet staat er vol mee, bedrijven schreeuwen om personeel. De website Indeed staat bomvol, in winkels hangen er flyers om te solliciteren en op de prikborden in de supermarkt hangen briefjes. Op verschillende manieren wordt er gezocht naar collega’s. Zo ook in Haarlemmermeer. In de gemeente zijn vele organisaties op zoek naar nieuw personeel. Vooral de horeca staat te springen om nieuwe mensen aan te nemen. Maar ook de supermarkten en bezorgservices hebben extra mensen nodig. Als je opzoek bent naar een nieuwe baan, is dit wel het moment om ergens een poging te wagen. De keuze is reuze op dit moment!

Hoe kan het toch dat er zo’n groot tekort is aan personeel. Vooral de bijbanen hebben het lastig. Het is geen geheim dat corona zo zijn sporen heeft achtergelaten. Vooral de lockdown vanaf oktober heeft er flink ingehakt. Alles moest dicht, vooral de horeca, daar is echt een leegloop geweest van personeel, personeel dat nu weer teruggevonden moet worden. De personeelstekorten in de bezorgingssector heeft een andere oorzaak. Tijdens de lockdowns hebben de bezorgingsbedrijven hun kansen gezien en zijn nu flink aan het uitbreiden, iets wat personeel nodig heeft. 

Het is lekker om een sollicitatie in te gaan met een schone lei. Het is een nieuwe uitdaging. Het is cliché, maar het belangrijkste van het werk is het plezier. Je kan heel veel geld verdienen, maar doodongelukkig zijn. Kies dan ook een mooie, nieuwe uitdaging waar je echt voor wilt gaan. Als bijbaan is het plezier in het werk minder, de jongeren, en wij spreken uit ervaring, doen het meer voor het geld dan voor het plezier. Dat is ook niet erg aangezien het een bijbaan is. Je wilt op een jonge leeftijd geld verdienen, om je doelen te bereiken door wat bij te verdienen. Maar de focus ligt altijd nog het meeste op school, ouders maken zich ook wel eens zorgen of school niet ten koste gaat van de bijbaan. Door school af te maken kan je altijd op zoek gaan naar jouw droombaan. En als je die vindt, rest er nog één ding, de sollicitatie. Als deze sollicitatie is geweest en je hebt de baan is het een enorm euforisch gevoel. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie