Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Vuurwerkverbod

3 november 2021 om 16:00 Column

Het is inmiddels november, dat betekent dat het nog 57 dagen duurt voordat het weer Oud & Nieuw is. Knallend het jaar uit gaan, was de afgelopen jaren een vanzelfsprekendheid. Een paar dagen voor de 31ste kon de plaatselijke vuurwerkwinkel weer open en stonden de mensen in de rij om knal- en sierwerk aan te schaffen. Die vanzelfsprekendheid is voorbij, Amsterdam heeft al een verbod op vuurwerk en de gemeenteraad van Haarlemmermeer moet nog een beslissing nemen. Ons maakt het eerlijk gezegd niet veel uit, vuurwerk kijken is leuk, maar niet iets waar wij ons echt dagen op verheugen. Vuurwerk afsteken zit er voor ons al een aantal jaar niet echt in. Hoe ouder we zijn geworden, hoe minder leuk wij het zijn gaan vinden. 

We zijn inmiddels in de leeftijdscategorie gekomen waarbij we de lucht inschieten van schrik na een vuurwerkbom. Dat hakt er in hoor. Dus wel of geen verbod in Haarlemmermeer zal ons niet veel uitmaken. Echter heeft het wel voor andere groepen een effect. De laatste tijd raken de ziekenhuizen meer en meer belast met corona patiënten. Oud & Nieuw is een bron van ongelukken, de bezoeken aan de ziekenhuizen nemen rond deze dagen fors toe. De laatste jaren is dit aantal op Oud & Nieuw steeds verder toegenomen. 

Een verbod zou de ziekenhuizen wellicht niet verkeerd uitkomen. Zij zijn genoodzaakt om tijdens Oud & Nieuw meer personeel in te zetten dan op normale dagen, dit personeel was er in de pre coronatijd al niet, en nu dus al helemaal niet. Corona doet waar het zelf zin in heeft en is in hele beperkte mate onder controle te houden, het is dan misschien zo slecht niet om de ziekenhuisopnames te beperken met iets waar wij wel iets aan kunnen doen, een verbod op vuurwerk.  

Afgelopen weekend stond de G20 in Glasgow centraal. Grote wereldleiders hadden het hier over de huidige en komende klimaatveranderingen. Vuurwerk heeft een slechte invloed op het klimaat. Naast alle fijnstoffen die de lucht in worden geschoten, zorgt vuurwerk ook voor een hoop afval op straat. Weken na oudejaarsavond zijn de vuurwerkresten nog te vinden in de straten. De meeste mensen ruimen de vuurwerk rotzooi zelf netjes op op nieuwjaarsdag. 

Toch is dat blijkbaar niet genoeg, mensen met een hond herkennen het wellicht, de dagen na Oud & Nieuw moet er extra goed worden opgelet of de hond geen vuurwerkresten opeet, dit is erg schadelijk voor de hond. En niet alleen geldt dit voor de hond maar voor allerlei beesten die buiten leven. Dit zijn de nadelen van het vuurwerk, maar voor sommige mensen is vuurwerk toch echt een groot genot.

Natuurlijk zijn er mensen die echt uitkijken naar die ene avond waar het mag. Deze mensen gunnen wij ook het plezier, maar er zijn zeker argumenten te vinden waarom onze gemeente het vuurwerk zal verbieden. Het zal een lastige keuze worden voor de gemeente. We gaan de komende weken meemaken wat de keuze gaat worden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie