Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Sint en Corona

Column

Het is weer bijna 5 december. Dat betekent dat sinterklaasavond eraan komt en de nieuwe maatregelen weer voor de deur staan. Beide zijn inmiddels tradities, de ene bestaat al lang en de andere traditie is de laatste twee jaar ontstaan. Mag Sinterklaas nog na 17.00 uur nog wel de straat op? Dat was de hamvraag na de aflopen persconferentie. Geen paniek, onze grote vriend, de Sint, heeft een ontheffing voor deze nieuwe maatregel. De Sint en zijn Pieten mogen ‘s nachts nog ongestoord de daken op. Het was even spannend of pakjesavond door kon gaan met de nieuwe maatregelen. De grootte van de groep thuis moet wellicht beperkt worden. Maar het belangrijkste voor iedereen is dat de cadeaus nog steeds worden afgeleverd. 

Voor Sint en Piet verandert er dus weinig, maar de rest van Nederland verandert er heel veel. Na afgelopen vrijdag is duidelijk geworden dat alle niet-essentiële onderdelen van het dagelijks leven dicht moeten na 17.00 uur. Een pijnlijke maatregel voor vele bedrijven, sportclubs, horeca en ga zo maar door. Voor ons betekent het vooral dat wij doordeweeks niet meer kunnen trainen. Elke vrijdag stond bij ons om 20.15 uur een training op het programma. Van 20.15 tot 22.00 uur lekker een balletje trappen zorgt voor ontspanning en natuurlijk voor duidelijke progressie in de voetbalkwaliteiten. Helaas gaat dit niet meer door, dit kan gevolgen hebben voor de competitie. 

De KNVB heeft aangekondigd om dinsdag 30 november deze maatregel te bespreken in de Tweede Kamer. Hopelijk verandert deze maatregel nog voor de sport. Een mogelijk gevolg voor deze vroege sluitingstijd van sportcomplexen is het stilleggen van de competities. Niet kunnen trainen kan zorgen voor een hoger risico op blessures. Daarnaast is het voor sportclubs enorm lastig om alle wedstrijden te plannen binnen het tijdslot tot 17.00 uur. Wij hopen daarom dat deze maatregel voor de sportclubs gewijzigd wordt. 

Wij gaan er altijd van uit dat de regering de juiste keuze maakt en het beste voor heeft met ons land, en dat willen wij in deze column ook zeker niet in twijfel trekken. Echter hebben wij wel zo onze eigen mening en spreken wij ook veel mensen met een mening. De scholen moeten open blijven, dat is de doelstelling van de regering, dat mag duidelijk zijn. Een leerachterstand is natuurlijk het laatste wat we willen. Toch is het niet onverstandig, om eens naar de opties te kijken. De kerstvakantie verlengen is een optie. 

Als men naar de cijfers gaat kijken blijkt dat de meest besmettelijke groep de jongere kinderen zijn. Door het niet sluiten van de scholen, zul je volgens ons wel een effect zien, maar niet het gewenste effect. Kinderen lopen heel gemakkelijk corona op op school en verspreiden dat snel thuis. De leerachterstanden zijn wel een probleem. Vorig jaar waren scholen maanden dicht, nu slechts 2 of 3 weken, dus de leerachterstand is marginaal en valt volgens ons te verwaarlozen. We gaan het meemaken.

advertentie
advertentie