Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Ome DUO

Column

Afgelopen weekend stond het Museumplein vol met studenten. De reden hiervoor was de karige compensatie voor het leenstelsel. Het kabinet heeft een miljard uitgetrokken voor de compensatie. Vele studenten vinden dit volstrekt onvoldoende. Zaterdag konden wij er helaas niet bij zijn, wij hadden een sportief uitstapje in Aalsmeer. Er mocht weer competitie gespeeld worden en dat hebben we geweten. Ondanks dat, begrijpen wij de protesterende studenten wel. 

Een miljard euro klinkt hartstikke veel, maar in Nederland studeren ook een hele hoop mensen. Dit geldbedrag moet verdeeld worden onder alle studenten die gebruik hebben gemaakt met het leenstelsel. Er zijn schattingen die rekenen op een compensatie van ongeveer 1000 euro. Dat is natuurlijk niet erg veel, hier kan je een half jaar van studeren. Wanneer iemand maximaal leent, is dit ongeveer het bedrag dat je in anderhalve maand leent. Dat is echt te weinig om daadwerkelijk te spreken over compensatie. 

Wij snappen dat er in Den Haag gekeken wordt naar de financiële mogelijkheden, zij zullen de geëiste 14 duizend euro wel erg veel vinden. Dat is begrijpelijk, maar er moet toch wel nog wat geld bij. Lenende studenten worden een beetje in de maling genomen met deze compensatie. Beginnen met een grote studieschuld is geen fijne gedachte. Zeker met deze woningmarkt wordt het allemaal niet gemakkelijker. 

Als er gekeken wordt naar de laatste jaren, en dan hebben we het over een jaar of 10-20, heeft onze studie generatie het niet getroffen. Het leenstelsel heeft onze generatie geen goed gedaan. Eind 2023 komt de basisbeurs weer terug. Het CPB heeft een berekening gemaakt wat betreft de hoogte van de toekomstige basisbeurs. Voor thuiswonende studenten schijnt het te gaan om 108 euro per maand, uitwonende studenten zullen dan recht hebben op 300 euro per maand. 

Is dat genoeg om de studie te betalen? Nee, daar kunnen we simpel over zijn. Een studiejaar op de universiteit kost gemiddeld 2000 euro, zonder boeken, laptop etc. Het eerste jaar krijgt een student altijd 50% korting, en wij in het tweede jaar ook, vanwege corona en de geringe tijd die wij op school hebben kunnen doorbrengen. 

Het grote verschil met de basisbeurs is dat het niet terugbetaald hoeft te worden als je een studie afrondt binnen 10 jaar. Een compensatie van 1000 euro die wij zouden krijgen voor de afgelopen twee studiejaren, is natuurlijk belachelijk, dat hebben we net ook gezegd. Als er op deze manier dus naar gekeken wordt, kan er wel gezegd worden dat wij een soort ‘overgeslagen’ generatie zijn. Wij lopen het eigenlijk allemaal net mis. Twee abnormale studiejaren, u weet waarom, en ook nog eens geen basisbeurs en een belachelijke compensatie. Vindt u ons zielig? Dat snappen we. Wij hebben een Giro lijn geopend. Steun onze overgeslagen generatie, en steun ons richting een hogere vergoeding. ;)

advertentie