Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Stormen

Column

Wat een weer was het afgelopen week zeg. Vrijdagmiddag was het begin van de komende drie stormen die over Nederland raasden. Dudley, Eunice en Franklin waren afgelopen week de meest voorkomende namen in Nederland. Stuk voor stuk kwamen ze aan land en stuk voor stuk brachten ze behoorlijk wat natuurgeweld met zich mee. Code rood werd afgekondigd, het werd echt serieus. Windstoten tot over de 120 km/u was een normale zaak dit weekeinde. 

In heel het land lieten de stormen een spoor van vernieling achter zich. Vele huizen, auto’s, bomen en gebouwen hebben schade opgelopen. Helaas zijn er ook een aantal doden gevallen. Hier in Haarlemmermeer is er ook behoorlijk wat schade. De hal naast tennisvereniging Nieuw-Vennep is flink toegetakeld door de wind. Verschillende onderdelen van het dak zijn er afgewaaid. In combinatie met de vele regen die er gevallen is, zal het een behoorlijke klus worden om alles weer netjes te krijgen in de hal. 

Verder zijn er gebouwen beschadigd, hebben bomen wegen geblokkeerd en zijn huizen of auto’s beschadigd. Voor de vliegtuigspotters waren het prachtige dagen. Rondom de landingsbanen van Schiphol waren verschillende vliegtuigspotters te spotten. Vooral de Polderbaan was een geliefde plek voor deze hobbyisten. Hun aandacht ging uit naar de wiebelende vliegtuigen die door vakmanschap van de piloten weer veilig aan de grond werden gezet. Een heus spektakel voor deze liefhebbers. De storm heeft dus ook positieve dingen met zich meegebracht, maar helaas ook veel ellende. Vele mensen hebben te maken met stormschade, deze schade moet natuurlijk gerepareerd worden. 

Voor veel stormschade bent u wel verzekerd. Alleen de ellende die het aanricht, is niet te verzekeren. Het is natuurlijk fijn dat de auto is verzekerd als een boom het leuk vindt de auto te vernielen. Maar het is niet zo dat er morgen dan weer een nieuwe of gerepareerde auto voor de deur staat. Het levert dus allemaal een hoop ellende op. 

Ondanks dat de meeste stormschade wel wordt verzekerd, is het eigen risico bij stormschade vaak een stuk hoger dan bij andere ongelukken. Storm is dermate onvoorspelbaar dat verzekeraars zich natuurlijk voldoende indekken bij claims van stormschade. Is dit terecht? Misschien wel, is het vervelend dat dat zo gebeurd? Dat ook. Een hoger eigen risico is volgens verzekeraars nodig om de onzekerheidsfactor te bekostigen. 

Tijdens een storm worden er ongelooflijk veel claims ingediend. Blijkbaar zo ongekend veel dat er daarom een hoger eigen risico nodig is. Let daarom goed op welke verzekering u afsluit. Tijdens het schrijven deze column raast Franklin nog langs. Wij hopen dat woensdag de krant netjes en verzorgd weer bij u op de mat ligt. Zonder kleerscheuren van de wind en regen, dan kunt u weer heerlijk genieten van onze column. Voor de mensen die stormschade hebben, heel veel sterkte, en lekker claimen bij de verzekeraars!

advertentie