Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Hulp

Column

Afgelopen tijd draait al het nieuws rondom Oekraïne. Een onbegrijpelijke, verschrikkelijke tijd is er nu gaande in Oekraïne. Overal in Nederland ontstaan er originele activiteiten om geld te verzamelen. GIRO 555 was een enorm succes. De recentste tussenstand gaf een bedrag van 137,4 miljoen euro aan. Wat een bedrag en wat goed om te zien dat Nederland zoveel geld doneert aan de mensen die het hard nodig hebben. Ook in Haarlemmermeer zijn er steeds meer inzamelingsacties. 

Op scholen worden inzamelingsacties georganiseerd. Op het Herbert Vissers College werd een inzamelingsactie georganiseerd om zoveel mogelijk voedsel te verzamelen. Ook basisscholen zetten de kinderen aan het werk om iets te doen. Kinderen gaan langs de deuren om geld op te halen. Allemaal leuke acties met een mooi doel. 

Steeds meer Oekraïense burgers verlaten hun vaderland. Al deze mensen moeten opgevangen worden en steeds meer mensen komen Nederland binnen. Gemeente Haarlemmermeer is van plan om de komende week bijna 600 vluchtelingen opvangen. Een moeilijke, maar belangrijke en hopelijk haalbare taak. Deze mensen hebben onderdak nodig na alles wat er gebeurd is. In heel Nederland zie je steeds meer mensen die hun huis openstellen voor de vluchtelingen uit Oost-Europa. Een mooi gebaar. 

De gemeente Haarlemmermeer heeft een moeilijke taak op zich genomen, maar de inwoners van de gemeente kunnen haar eigen gemeente een handje helpen. Uw huis openstellen voor de Oekraïense vluchtelingen is een prachtig gebaar. Hiermee help je de mensen zelf, maar ook de gemeente. Niet iedereen heeft natuurlijk de middelen en mogelijkheden om het huis open te stellen, maar u kunt er wellicht over nadenken. Alle kleine beetjes helpen. 

Het gaat natuurlijk altijd over hulp in de zin van onderdak bieden, geld doneren of spullen doneren. Wat niet veel mensen beseffen, is dat deze Oekraïense vluchtelingen compleet nieuw zijn in onze gemeente. Als je geen geld, onderdak of voedsel kan of wil bieden is het ook mogelijk om vrijwilliger of buddy te worden. Dat houdt in dat je met de vluchtelingen leuke dingen gaat doen, dingen gaat leren zodat zij zich sneller op hun gemak kunnen voelen. 

Je kan ze sporten gaan leren bijvoorbeeld, als topsport gemeente lijkt het ons dat er genoeg mogelijkheden zijn om dat voor elkaar te krijgen. Het zou natuurlijk top zijn als diverse sportclubs in Haarlemmermeer hier iets mee zouden kunnen doen. Organiseer bijvoorbeeld een middag waar vluchtelingen gratis kunnen sporten en andere kinderen kunnen ontmoeten. Wij zijn natuurlijk niet voor niets een topsport gemeente, laten wij deze status dan ook gebruiken en op deze wijze inzetten. 

Als gemeente Haarlemmermeer kunnen wij een hoop bereiken en aanbieden, laten we deze kans dan ook niet langs ons heen gaan. Tegen de gemeente zeggen wij, pak je kans en doe er alles aan. 

advertentie