Afbeelding
Eigen foto

Vaste Lupine

Column Flora & Fauna

HAARLEMMERMEER Wie wandelt in Buitenschot of daar langs rijdt over de N201, ziet daar op dit moment grote klonen van paars bloeiende planten staan. Die zijn er nog over van de bloemenweides die daar ingezaaid werden na de aanleg van het ’geluidskunstwerk’ om het grondlawaai van taxiënde vliegtuigen naar de ’milieu baan’ te reduceren. Of die reductie ooit gelukt is? 

Ik hoor er nooit meer iets over. Maar die paarse planten zijn wel een opvallende soort. Het zijn Vaste lupines. Lupines zijn vlinderbloemigen en deze soort is een vaste plant. Lupines komen uit Noord Amerika, maar zijn al in de 19e eeuw in Europa en ook in Nederland ingevoerd als sierplant, voor veevoer, voor menselijke consumptie en om de bodemkwaliteit en het stikstofgehalte van landbouwgrond te verbeteren. En sindsdien zijn ze flink ingeburgerd. Lupine wortelt erg diep waardoor een vervolggewas lossere bodems treft.

[BIJZONDER] In Noord Amerika komen wel 200 soorten Lupines voor. Drie daarvan komen ook in Europa voor. Deze vaste plant is het meest algemeen en kan tot 120 cm hoog worden. Er zijn inmiddels allerlei kleur variëteiten gekweekt, van paars tot wit, geel en rood. Dankzij een symbiose met stikstofbindende bacteriën in wortelknolletjes kunnen Lupine (en alle andere vlinderbloemigen) stikstof uit de lucht binden. 

Zo maakt hij zijn eigen kunstmest en kan daarom op arme grond groeien. Lupine maakt grote zaden van circa een halve cm. Dat is zo groot dat het ook rendabel is om ze als veevoer en voor menselijke consumptie te kweken, meestal in de vorm van lupine meel. Australië is de grootste teler met 1 miljoen ton per jaar. Lupine is van dezelfde familie als de pinda, dus er zijn mensen die er allergisch voor zijn.

[WAAR] Lupines komen veel voor als sierplant in tuinen en doen het goed op droge wat armere gronden. Daar verwilderen ze makkelijk.

[Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl.

Door Franke van der Laan

advertentie