Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Vliegen?

Column

Het hele land is in rep en roer na de afgekondigde stikstof plannen van vorige week. Boeren stonden overal te demonstreren en verschillende partijen waren tegen het nieuwe stikstofbeleid. Er waren veel geluiden over de specifieke focus op de landbouw. Bedrijven en luchtvaart moesten ook aangepakt worden om de stikstofuitstoot te verminderen. De luchtvaart heeft dit geweten, afgelopen weekend kwam het nieuws naar buiten dat Schiphol Airport 10% minder vluchten mag laten vertrekken. Dit moet binnen twee jaar behaald zijn. Dit komt neer op zo’n 50.000 minder vluchten per jaar. Maar dit besluit komt bijzonder genoeg niet vanwege de stikstofuitstoot, maar vanwege het geluidsoverlast. 

Schiphol is de laatste tijd een beetje het mikpunt van de ellende in Nederland. Het enorme personeelstekort heeft voor een bak ellende gezorgd. Nadat het nieuws naar buiten kwam dat Schiphol tot wel honderden vluchten per dag gaat schrappen vanwege de vakantiedrukte, bracht het kabinet ook nog eens het nieuws naar buiten dat in de toekomst Schiphol het aantal vluchten per dag aanzienlijk moet verlagen. Nederland is blij dat het land alweer een tijdje verlost is van alle corona ellende, Schiphol wellicht iets minder. 

De timing van het bericht van het kabinet komt niet echt lekker uit voor Schiphol. Hoewel, door alle andere ellende is het bericht misschien wel een beetje richting de achtergrond verdwenen. Dat komt misschien niet eens heel verkeerd uit. Toch is het wel iets waar wij als gemeente veel van zullen merken. Het heeft namelijk weinig te maken met de nieuwe stikstof plannen, maar vooral ook met de vele klachten over de geluidsoverlast die de vliegtuigen veroorzaken. Die klachten zijn natuurlijk altijd een beetje dubbelzinnig. Aan de ene kant is het natuurlijk hartstikke vervelend als er echt hinder ontstaat door de geluidsoverlast. 

Aan de andere kant is het ook wel weer zo dat Schiphol er veel eerder was, dan de mensen die nu last hebben van het geluid van de vliegtuigen. Als je echt niet tegen herrie kan is het natuurlijk heel erg vervelend dat er zo’n 241.000 vliegtuigen overvliegen op jaarbasis. Maar het lijkt ons onwaarschijnlijk dat Schiphol over het hoofd werd gezien toen het huis werd aangeschaft. 

Wij hebben aankomende zomer een weekje Griekenland geboekt met een groep vrienden. Dit zal in augustus plaatsvinden, tot nu toe is nog niet bekend hoeveel en welke vluchten er geschrapt zullen worden in deze maand. Wij hopen dat wij kunnen gaan genieten van deze welverdiende vakantieweek. Onze vlucht vertrekt ‘s ochtends vroeg rond een uurtje of 06:00. Wij hopen dat er daarom niet veel problemen zullen ontstaan vanwege onze vertrektijden. 

Deze zomer zullen wellicht mensen het bericht krijgen dat de vlucht geannuleerd gaat worden, dat zal hartstikke balen zijn. Hopelijk worden er nog mogelijkheden aangeboden vanuit de luchthaven of je reisorganisatie om wel op vakantie te kunnen. 

advertentie