Afbeelding
Eigen foto
Milan & Rutger

De week van de vermissingen

26 oktober 2022 om 16:00 Column

Afgelopen week was een onrustige week in Nederland. Twee amber-alerts werden er verzonden. Een uniek nummer, in de negatieve zin van het woord. Eén van de vermiste is in goede gezondheid teruggevonden. Helaas kwam er ook treurig bericht naar buiten over de vermisten. 

Niet alleen op het landelijke nieuws zijn vermissingen een hot-item. Ook in onze eigen Haarlemmermeer zijn er de laatste weken ontzettend veel vermissingen. Gelukkig vaak wel met een goede afloop. Burgernet is een goed medium wat moet helpen bij het oplossen van zaken die zich in de buurt afspelen. Aan de hand van een samenwerking tussen inwoners, de gemeente en de politie worden er zoveel mogelijk zaken geprobeerd op te lossen. Dit kan dus gaan over zaken als diefstal, maar ook over vermissingen. Eén blik op de site verraadt dat er dagelijks veel mensen vermist worden. 

Over de vermissingen in Haarlemmermeer kan je niet veel te weten komen. De meldingen van Burgernet zijn vaak kort en bondig, en geven niet al te veel informatie mee. Na een tijdje komt er dan een tweede bericht van Burgernet met de mededeling of het vermiste persoon is teruggevonden. Is het vermiste persoon niet teruggevonden dan staat er altijd dat de politie verder onderzoek verricht en dat is het dan vaak. 

Op Wikipedia is te vinden dat in Nederland ongeveer tussen de 16.000 en 20.000 mensen per jaar als vermist worden opgegeven bij de politie. 85% wordt binnen 48 uur teruggevonden. En rond de 20 personen blijven langer dan een jaar weg, waarvan er dan weer rond de 15 nooit meer terugkomen. Dit zijn natuurlijk allemaal enge cijfers en we hopen dat niemand er ooit mee te maken krijgt. Het lijkt ons allebei verschrikkelijk om iemand kwijt te raken, zonder te weten of je diegene ooit nog in levende lijve zal zien. De verhalen die je dan hoort rond de grote vermissingen in ons land, zijn altijd hartverscheurend en erg aangrijpend. 

Maar zoals gezegd hebben wij het gevoel dat vermissingen de laatste weken steeds vaker voorkomen. Het is dan natuurlijk wel de vraag of de vermissingen daadwerkelijk toenemen. Of dat wellicht de zorgen rondom de vermissingen ontzettend zijn toegenomen. Dat tweede lijkt ons niet geheel ondenkbaar, al het nieuws rondom de amber-alerts de afgelopen week wekt misschien wel wat extra angst op bij mensen. Twee amber-alerts in zo’n korte tijd is wel een hoge uitzondering, zeker met het gegeven dat er gemiddeld twee amber-alerts per jaar zijn. 

Of de vermissingen daadwerkelijk toenemen is lastig te zeggen. Een positieve ontwikkeling in deze lastige zaken zijn de alarmsystemen. Systemen als amber-alert en Burgernet zijn van groot belang om vermissingen zo snel mogelijk op te lossen, met hoop op een goede afloop. Het is daarom belangrijk dat iedereen amber-alerts ontvangt, Burgernet checkt en goed op elkaar let.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie