Afbeelding
Eigen foto
Milan & Rutger

Knallend het jaar uit?

28 december 2022 om 16:00 Column

De kerstdagen zijn voorbij, we naderen nu echt het einde van het jaar. Het verlengde weekend stond bij bijna iedereen in het teken van kerst. Dit was de eerste kerst, na twee jaar corona, waar iedereen weer echt bij elkaar mocht komen. Vorig jaar bestonden er nog regels voor kerst. Het is gek te beseffen dat dit jaar Nederland nog te maken had met maatregelen, de maatregelen lijken al zo lang geleden. Dit is natuurlijk alleen maar fijn. 

Wij hebben allebei onze kerstdagen doorgebracht met familie. Lekker eten, cadeaus en gezelligheid zijn de basisingrediënten voor geslaagde kerstdagen. Wij hebben dus ook twee mooie kerstdagen achter de rug. Er zijn wel wat kilo’s lichaamsgewicht bij gekomen, maar dat gebeurt nou eenmaal. 

Binnenkort start het nieuwe jaar met de goede voornemens. We zullen dan hard aan de slag gaan om de kerstkilo’s kwijt te gaan raken. Dat moet voor twee frisse, gezonde en fitte jongens geen enkel probleem zijn. Een paar weken hard aan de bak hebben wij wel over voor een paar extra lekkernijen. De kerstkilo’s kwijt raken is voor de meeste Nederlanders inmiddels ook een traditie geworden. 

Over Nederland en tradities gesproken, het is me toch wat. Tradities en Nederlanders zijn maar moeilijk van elkaar te scheiden. Kom je aan tradities, dan kom je aan heel veel boze Nederlanders. De traditie waar wij op doelen is vuurwerk. 

Prachtige traditie, even lekker knallend het oude jaar uit en het nieuwe jaar in. De vuurwerk industrie is inmiddels ontzettend groot en een verbod zou dan bij veel mensen ook hard aankomen, in sommige gemeenten is het al zover. Een algeheel vuurwerkverbod bestaat, in bijvoorbeeld Amsterdam. Mevrouw Halsema staat er om bekend dat ze wel eens de meeste rare beslissingen maakt. Maar dit is er dan wel eentje waar we begrip voor hebben. 

Het vuurwerk verbod van de afgelopen jaren is ons niet verkeerd bevallen. Er werd wel vuurwerk afgestoken, maar wel een beschaafde, gelimiteerde hoeveelheid. Een hoeveelheid die ervoor zorgde dat er daadwerkelijk minder mensen zonder ogen of vingers naar het ziekenhuis kwamen. Een vuurwerkverbod zouden wij dan ook niet misselijk vinden. 

Een van ons woont vlak bij een bruggetje, en daar wordt in oktober al oorlogje gespeeld door de jeugd van Nieuw-Vennep. Tenminste je zou denken de jeugd. Maar als ik dan s’ avonds weer naar het bruggetje kijk, omdat ik denk dat de brug is weggevaagd door een bom, zal het u verbazen hoe vaak er kinderen samen met hun vader bij het bruggetje vandaan rennen. U hoort het goed, gewoon vaders van in de 40 die het nodig vinden hun kinderen te supporten tijdens het afsteken van toekomst-verwoestende middelen. Kap lekker met die knal rotzooi, en steek mooi siervuurwerk af. Daar heeft de buurt nog wat aan, in plaats van dat keihard wegrennen na een knal, het geluid van een paar euro die ontploft.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie