Afbeelding
Eigen foto
Milan & Rutger

Situatiepunten verdienen

25 januari 2023 om 16:00 Column

Wij hebben het al een aantal keer gehad over de situatie op de woningmarkt in Nederland. De situatie is natuurlijk niet best en dat baart zorgen bij veel starters. In Haarlemmermeer is de noodzaak voor nieuwe woningen er ook. Hier wordt er hard gezocht naar snelle, praktische en haalbare oplossingen om de situatie in Haarlemmermeer te verbeteren. In Haarlemmermeer wordt er volop gebouwd en dat is natuurlijk het belangrijkste middel om de schaarste tegen te gaan. 

Toch wil dat niet altijd even snel genoeg gaan en is er hoge nood bij bepaalde groepen die opzoek zijn naar woningen. Iedereen kan zich op zijn achttiende verjaardag inschrijven om op de lijst van woningcorporaties te staan. Zo maak je, na een aantal jaar, kans op een woning. Het duurt vaak tien jaar totdat er een woning voor je beschikbaar komt. Vanwege privé omstandigheden kan dit te lang zijn en kan de nood voor een woning hoger zijn voor de één dan de ander. 

Sinds dit jaar is er een nieuw systeem in de gemeente Haarlemmermeer waar mensen die écht op zoek zijn en actief zoeken, sneller aan een woning komen. Zij zullen profiteren van dit nieuwe systeem en sneller aan een eigen plekje komen, wat hopelijk de privé omstandigheden iets verbeterd. Woningen geven aan mensen die zo snel mogelijk een huis nodig hebben, is natuurlijk heel sociaal en daarmee is weinig mis. Toch heeft dit nieuwe systeem ook wel wat zwakke punten. 

Laten we beginnen met het feit dat het een ethisch vraagstuk kan worden. Waarom zou iemand eerder een woning mogen hebben dan een ander? Daar is natuurlijk het actief zoeken voor in het leven geroepen. Echter zou dat actief zoeken op een gegeven moment een keerpunt kennen. Nu is de wachttijd, zoals net besproken, gemiddeld tien jaar. Dat is al niet niks. 

Over een tijdje zullen er veel woningzoekenden zijn die actief aan het zoeken zijn geslagen. Die schrijven zich overal voor in, ook al willen zij die woning eigenlijk niet. Toch moet je je dan ook voor die woningen inschrijven, anders ben je geen actieve zoeker, en kan je een woning al helemaal op je buik schrijven. Dat keerpunt zal er komen wanneer iemand, laten we zeggen de gemiddelde wachttijd heeft uitgezeten. Na die tien jaar beslist diegene dan, ik wil een huurwoning. 

Helaas pindakaas, je zult dan eerst tien jaar ‘actief’ naar een woning moeten zoeken alvorens je een kans wil maken. Verder is het systeem niet geheel waterdicht. Het is een beetje ver gezocht, al zeggen we zelf. Er kunnen situatiepunten worden verdiend, punten die je kan verdienen als uw huidige situatie verandert. Dit kan zijn na een scheiding. Mensen met situatiepunten zijn dan als het ware meer waard dan anderen. Wil je nu van die situatiepunten verdienen? Wij houden ons aanbevolen. Stuur ons even een huwelijksaanzoek, maand later gaan we uit elkaar. Et voila, weer een paar situatiepunten verdiend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie