Afbeelding
Eigen foto
Milan & Rutger

Pegasus Capri

27 september 2023 om 16:00 Column

Beter een goede buur dan een verre vriend, iedereen kent die uitspraak wel. Toch vinden veel mensen een enigszins normale relatie met de buren lastig. Elke avond is er op tv wel een programma te zien zoals De Rijdende Rechter waar buren elkaar weinig meer gunnen. Een tak over de erfgrens kan al genoeg zijn om de burenrelatie even flink onder spanning te zetten. Om dit allemaal een beetje te verminderen was het afgelopen weekend de nationale burendag. Het idee van deze burendag is om een buurt samen te laten komen, om zo de buurt socialer, leuker en bovendien veiliger te maken. Een goed initiatief voor onze individualistische samenleving.

De lieve buren binnen onze gemeente hebben mij vandaag aardig tekort gedaan. Elke maandag gaan wij samen naar de Vrije Universiteit in Amsterdam. Toen we terugkwamen bij de bushalte stond één van ons toch even gek te kijken. Zijn fiets stond niet meer waar hij hoorde te staan, na de hele bushalte te hebben gecheckt op mijn fiets moest ik toch de pijnlijke conclusie trekken dat mijn fiets gestolen was. 

“Mij zal zoiets niet snel gebeuren”

De fiets stond netjes op slot en heeft tussen één en drie uur bij de bushalte Getsewoud Centrum gestaan. Dat was lang genoeg om op klaarlichte dag gestolen te worden. Tja, daar sta je dan, net terug van school, zin om naar huis te gaan en dan staat je fiets er niet meer. Het zijn gemixte gevoelens die dan door je heen gaan; gelukkig had ik die fiets al een tijdje, maar waarom kan je niet gewoon van mijn spullen afblijven. Je denkt toch vaak, mij zal zoiets niet snel gebeuren, er staan tientallen fietsen, misschien wel meer dan 100 bij zo’n bushalte. 

Even een simpele rekensom, dan is de kans ongeveer 1% of kleiner dat ze jouw fiets eruit pikken. En ja, voor onze wiskundige lezers, die kans is niet zo simpel, dat weten wij ook wel. De kans dat de politie, na aangifte, een gestolen fiets terugvindt, ligt rond de 7%. De kans dat je fiets gestolen wordt (officiële cijfers melden 3,8%), is kleiner dan dat je gestolen fiets wordt teruggevonden. Er is dus nog wel hoop dat mijn fiets terugkomt naar zijn eigenaar. 

Het is natuurlijk wel te betreuren dat wij überhaupt deze oproep moeten doen in onze column. Dus lieve buren van Haarlemmermeer, let goed op je spullen en zeker op je fiets. Doe er een kettingslot omheen, verzin een andere creatieve manier, maar zorg ervoor dat je spullen veilig zijn. Ze worden écht gestolen. 

Heeft u toevallig ergens een verdwaalde grijze Pegasus Capri met felgroene accenten zien staan, dan horen wij het graag. De fiets wordt namelijk erg gemist en is gewoon nodig voor de dagelijkse activiteiten. Het zou namelijk zonde zijn om nu alle kleine afstanden met de auto af te moeten leggen!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie