Afbeelding
Eigen foto
Milan & Rutger

Wel klikken, niet lezen!

4 oktober 2023 om 10:04 Column

Het begin van onze strijd tegen de ontlezing, doe die laptop eens dicht, doe die telefoon eens uit. Sla die krant lekker open en geniet van onze column in papieren versie!

Deze week start de Kinderboekenweek. Dit jaarlijks terugkerende fenomeen is gericht op het promoten van de kinderboeken in de Nederlandse taal. De Kinderboekenweek brengt ons terug naar de tijd dat wij op de basisschool zaten en het lezen volop gepromoot werd. Elk jaar mochten wij een boek uitkiezen van onze ouders, en telkens was het weer spannend wat Kinderboekengeschenk was. Je had dan in één klap twee boeken, vaak sprak het Kinderboekengeschenk je ook nog wel aan en had je twee leuke boeken. 

We kunnen het nu niet goed inschatten, maar wij hopen toch dat de kinderen van nu net zulke leuke ervaringen hebben met de Kinderboekenweek als wij, ondanks dat TikTok een stuk leuker klinkt dan de Kinderboekenweek. Als we heel eerlijk zijn, heb je ook weinig aan dat eindeloze scrollen op social media. Eindeloos boeken lezen heeft wel degelijk voordelen voor je ontwikkeling, kennis en woordenschat. 

Afgelopen zomer was er een programma genaamd ‘Marcel & Gijs’. Hoewel het niet bij iedereen even lekker aansloeg, hebben wij dit programma met veel plezier gevolgd. Een hoofdonderdeel was de keiharde strijd tegen de ontlezing door Marcel van Roosmalen. De ontlezing is een serieuze ontwikkeling en wij stonden achter Marcel. 

Wij gaan ook zeker niet vrijuit wat betreft de ontlezing, ondanks dat we misschien een beetje overkomen als twee professoren. Wij, en wij denken 90% van onze generatie, zetten eerder een serie aan dan dat we een boek lezen. Is een serie kijken zo slecht dan? Nee absoluut niet, een serie kan ook heel nuttig zijn, ook als het nergens over gaat. 

Die rustmomenten zijn ook ontzettend belangrijk op een dag. Toch is het best om soms ook een boek te pakken. Het is een feit dat lezen ontzettend goed is voor de ontwikkeling, ook op oudere leeftijd. Ben je het niet eens met deze onderzoeken, dat kan, dan kan je in ieder geval niet zeggen dat lezen je slechter maakt. Dus waarom zou je het niet wat vaker doen, al is het om te kijken wat het met je doet. Wij staan in deze krant om de mensen elke week een leuk stukje onder de neus te schuiven. Maar ook onze krant merkt dat het steeds slechter gesteld is met lezen. 

De mensen lezen bijna alles online, maar dan heb je nog steeds de prikkels van al het andere wat zich afspeelt op de computer of je telefoon. De Kinderboekenweek is niet alleen een mooi moment voor de kinderen om weer te gaan lezen, maar het kan de volwassenen ook helpen met de strijd tegen de ontlezing. Lees wat vaker een boek met een ouderwetse kaft, dat geeft je gelijk het idee dat je wat slimmer wordt, alleen al door het vastpakken van het boek.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie