Afbeelding
Eigen foto
Milan & Rutger

Adequaat handelen

1 november 2023 om 16:00 Column

Afgelopen zondag werd maar eens duidelijk hoe kwetsbaar wij als mensen zijn. Allereerst was het de man bij PSV die een epileptische aanval kreeg en gereanimeerd moest worden. Daarna Bas Dost die in elkaar zakt op het veld tijdens de wedstrijd AZ-NEC. Een van ons was aanwezig bij deze wedstrijd, en ik kan zeggen dat het een hele nare ervaring is. 

Vaak als er iemand op de grond valt als er geen bal in de buurt is, is het altijd even schrikken. Het had niet gelijk de aandacht van de scheidsrechter of de spelers. Ik keek toevallig in de richting van Dost, het was namelijk de laatste paar seconden en de vierde man zou de extra tijd in de lucht houden. Toen zag ik hem omvallen en een beetje schokken. Het duurde zeker meer dan 10 seconden voordat de linksback van AZ een kijkje kwam nemen en gelijk in alle paniek naar de zijlijn begon te schreeuwen. 

Het applaus voor Dost toen bleek dat hij weer bij kennis was, was oorverdovend en levert nog steeds kippenvel op. Ik zat aan de kant waar geen doeken stonden, en keek dus naar de spelers die het probeerde af te schermen. Jasper Cillessen stond tussen Dani de Wit en Bruno Martins Indi. Ze hadden het er met z’n drieën zichtbaar moeilijk mee en hadden elkaar echt nodig. Zelfs van grote afstand kon je de emotie van hun gezichten aflezen. Dat zijn momenten dat je blij bent dat dit soort dingen in een stadion goed geregeld zijn. Zonder deze snelle en goede hulp moet je niet denken aan hoe het anders had kunnen aflopen.  

Klik hier om de andere columns van Milan & Rutger te lezen.

In de professionele sportwereld wordt er dus adequaat gehandeld en dat is goed om te zien. De voetbalwereld is niet vaak een voorbeeld van hoe het wel moet, maar wat dit betreft wel. Het verschil tussen de voetbalwereld en de maatschappij is dat er bij de voetbalwereld gespecialiseerde medici rondlopen die precies weten wat ze in welke situatie moeten doen. Dit is een stuk ingewikkelder in de samenleving, maar het verbeteren van de kennis over deze situaties is erg belangrijk en haalbaar. 

Om de samenleving een stuk veiliger te maken, zijn mensen met de juiste kennis van groot belang. De gemeente Haarlemmermeer heeft inmiddels een dekkingsgraad van 90% in de gehele gemeente. Dit betekent dat er op de meeste plekken een AED in de buurt is. 

Allereerst is het volgens ons belangrijk om de dekkingsgraad van de gehele gemeente op 100% te krijgen. Daarnaast zijn de mensen die weten hoe ze met een AED om moeten gaan enorm belangrijk. Gelukkig worden er in de gemeente cursussen aangeboden om binnen een paar uur in staat te zijn mensen te reanimeren en een AED juist te gebruiken. Deze cursussen zijn vaak te vergoeden bij de verzekering. Dit is een goed signaal, zo worden mensen in ieder geval niet gedemotiveerd om zo’n cursus niet te volgen, vanwege financiële redenen. Het volgen van een cursus is van levensbelang, te vergoeden en een enorm dankbare daad.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie