Afbeelding
Eigen foto

Milan & Rutger: Alarmerende situatie

8 november 2023 om 16:00 Column

 Afgelopen zaterdagochtend moest de brandweer massaal uitrukken voor een grote brand in een slooppand in Nieuw-Vennep. Voor de tweede keer in korte tijd was er brand in de voormalige kringloopwinkel. Om de inwoners te informeren en te waarschuwen werd zaterdagochtend een NL-Alert verstuurd. Een NL-Alert is natuurlijk een hele effectieve manier om veel mensen te kunnen informeren over een ernstige situatie. Je telefoon begint te trillen en geluid te maken, iedereen wil dat graag zo snel mogelijk uitzetten en ziet dan gelijk wat er aan de hand is. 

Het is toch altijd even schrikken als je telefoon ineens zoveel herrie maakt, zeker op een zaterdagochtend. Zaterdagochtend betekent voor de meeste mensen weekend en veel mensen proberen dan wat langer te slapen. Een deel van de uitslapers is ruw gewekt door de NL-Alert, dan word je niet lekker wakker hoor. Toch is het wel nodig, gelukkig was de brand snel onder controle, maar iedereen moet wel gewaarschuwd worden. Dan maar wat korter uitslapen, je veiligheid bij een ernstige situatie is wel wat belangrijker dan wat langer in je bed liggen.  

We hebben het expres over een deel, want niet iedereen ontving daadwerkelijk een NL-Alert. Het verbaast ons wel dat niet iedereen die NL-Alert heeft gekregen. Zaterdagochtend moest er om half negen al een voetbalwedstrijd gecoacht worden. De NL-Alert kwam tijdens de wedstrijd. Langs de zijlijn wordt daar dan even over gesproken. Logisch, we krijgen gelukkig niet elke dag een melding. Onze schatting is dat zeker iets minder dan de helft de melding niet heeft gekregen. Je hebt de optie om NL-Alert uit te zetten, zeer onverstandig. 

“Deze aanvallen kunnen een dodelijke afloop hebben.”

Toch kregen sommige ouders die het wel hadden aanstaan, geen melding binnen. Zo ook bij ons, de NL-Alert kwam niet bij beide telefoons binnen. Het is toch bijzonder hoe dat in zijn werk gaat. Het kan levensgevaarlijke situaties opleveren. In Hoofddorp, bij het Arnolduspark om precies te zijn, heeft zich zo’n situatie voorgedaan. Er is daar op 20 meter hoogte een nest van de Aziatische hoornaar gevonden. 

U zult zich vast afvragen wat dat nou weer voor een raar beest is. Heel simpel, het zijn eigenlijk ontzettend grote en agressieve wespen. Het zijn niet echt wespen, maar zo zou je het kunnen omschrijven. Een wespensteek is al niet fijn, kan je nagaan wat een pijn deze beesten op kan leveren.

Als je op een afstand van 5 meter van het nest komt, vallen ze aan in hele grote groepen. Deze aanvallen kunnen een dodelijke afloop hebben. Omdat hiervoor geen NL-Alert wordt verstuurd, bij dezen. Pas op, dan heb je in ieder geval nog de kans om er met een boog omheen te lopen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie