Afbeelding
Eigen foto
Milan & Rutger

Movember, dat zit wel snor

29 november 2023 om 16:00 Column

De maand november is bijna op zijn einde en dat betekent het einde van Movember. Misschien is het al opgevallen, maar dit is de maand van het jaar dat veel mannen de hele maand november hun snor laten staan. Dit resulteert in een hoop nieuwe soorten snorren. 

Wij hebben vlassige snorretjes, stoppel snorren en ook hele volle snorren gezien. Al deze snorren hebben één gezamenlijk doel: het vergroten van de aandacht voor de (geestelijke) gezondheid van de man. Mannen zijn vanouds opgegroeid met de gedachte dat emoties niet bestaan. Wanneer je toch emoties voelt, verberg je die en praat je er met niemand over. 

De Movember beweging wil het taboe dat op emoties rust verbreken en de dialoog aangaan over zelfmooord. Zelfmoord is een doodsoorzaak die vaker voorkomt onder mannen dan bij vrouwen. Het is een gevoelig onderwerp, wat extra aandacht verdient, om zo potentiële zelfmoordpogingen te voorkomen. Daarnaast bevestigt deze beweging de aandacht op verschillende soorten kanker die specifiek bij mannen voorkomen. Met het groeien van de snor kan je geld verzamelen om zo levens te redden. Een simpel maar mooi initiatief om zo het mannelijke geslacht en de wereld gezonder te maken. 

Wij moeten eerlijk bekennen dat wij niet mee hebben gedaan met Movember. Niet omdat we het geen belangrijke of goede actie vinden. Dat staat er volledig buiten. We vinden het een geweldige actie, de gezondheid van de man wordt voor ons gevoel niet ontzettend vaak benoemd. En een initiatief als Movember is daar een ontzettende opsteker voor. Wij hebben gegronde redenen voor het niet meedoen. 

“Wanneer je toch emoties voelt, verberg je die en praat je er met niemand over.”

We zijn te ijdel, dat moeten we heel eerlijk bekennen. Nu moet u ons niet verkeerd begrijpen, het is niet zo dat wij onze ijdelheid belangrijker vinden dan het stilstaan bij de gezondheid van de man. We vinden gewoon dat het niemand goed zal doen als wij onze snorren laten staan. Het ziet er bij ons echt niet uit. Hoe goed we ons best ook doen, het zal bij ons na een maand niet eens een snor te noemen zijn. Als je actie wil voeren met een snor moet het opvallen, je moet er tenslotte wat mee bereiken anders loop je enkel voor schut. 

Neem als voorbeeld een demonstratie. Je gaat niet demonstreren met als spandoek een A4’tje waar met lettergrootte 11 op staat: ‘We zijn het er niet mee eens!’. Je gaat niet fluisterend actie voeren. Als je aandacht wil trekken, ga je met trekkers naar Den Haag, of je gaat met je maten op de snelweg zitten. Als je aandacht wil trekken voor Movember laat je een snor staan, niet een paar vlassige haartjes.

Lees hier eerder gepubliceerde columns van Milan & Rutger.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie