Afbeelding
Eigen foto
Milan & Rutger

Scrollen is duur deze dagen

6 december 2023 om 16:00 Column Tips van de redactie

Afgelopen weekend hadden wij een verjaardag van een van onze vrienden. Dat is altijd weer gezellig en dan komen er weer allemaal verhalen naar boven met wat mensen die week weer hebben meegemaakt. 

Waar de een de hele week op school zit, heeft de ander het druk met stage of werk. Iedereen in onze vriendengroep heeft weer een verschillende agenda en beleeft dus ook weer verschillende dingen. Zo kwam een van onze vrienden met het verhaal dat hij een boete had gekregen. Wij hebben allebei ook wel eens een snelheidsboete gehad, dat kan natuurlijk iedereen overkomen. 

Hij rijdt wel eens wat harder dan de maximumsnelheid, dus wij hadden het rekensommetje snel gemaakt. Het is vervelend, maar altijd je eigen schuld. Toen bleek dat het niet om een snelheidsboete ging, stonden wij toch even raar te kijken. Hij kreeg een boete vanwege telefoongebruik tijdens het fietsen. Die boete was niet mals, een mooie 140 euro werd er genoteerd. Een behoorlijk bedrag voor een kleine overtreding natuurlijk. 

Desondanks is het telefoongebruik in het verkeer een groot probleem en kan het leiden tot grote gevaren. Wij merken de laatste tijd dat het telefoongebruik steeds meer wordt gelimiteerd in het dagelijks leven. Waar het gebruiken van je telefoon in het verkeer beboet wordt, zijn de telefoons vanaf het schooljaar 2024-2025 verboden op basisscholen en gespecialiseerde scholen. 

Bij de start van het nieuwe jaar zijn de telefoons al verboden op het middelbaar onderwijs. Wij vinden dit wel een goede maatregel. Wij klinken misschien oud, maar het moet op school vooral draaien om leuk en gezellig contact met klasgenoten in plaats van likes. 

Wij zijn ook zonder telefoon opgegroeid, dan hebben wij het vooral over de basisschool. 

“Hij rijdt wel eens wat harder dan de maximumsnelheid, dus wij hadden het rekensommetje snel gemaakt.”

Wij zijn wat dat betreft een beetje de overgang-generatie. De generatie boven ons weet helemaal niks van telefoons op school, wij kennen het probleem wel al een beetje. En de generatie na ons is wat dat betreft een beetje de piek van telefoons op school. Het is wel een serieus probleem aan het worden. 

De leeftijd dat de jeugd een telefoon krijgt is enorm aan het dalen. Groep zes is inmiddels het gemiddelde. Toen wij in groep zes zaten hadden we nog niet eens een mobiele telefoon in ons handen gehad. Dat heeft ons alleen maar goed gedaan, denken wij. Lekker spelen is veel belangrijker dan appen of scrollen. Ouders die het vervelend vinden dat ze even niet kunnen vragen hoe het met hun kind gaat op school, jullie kunnen lekker een postduif sturen. Zo deden wij het ook.

Lees hier de eerder gepubliceerde columns van Milan & Rutger.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie