1,5 meter afstand houden is nog steeds het advies.
1,5 meter afstand houden is nog steeds het advies. Joop Touw

Weer een Haarlemmermeerder overleden aan gevolgen corona, aantal besmettingen naar 246

11 mei 2020 om 14:35 Corona

HAARLEMMERMEER Sinds onze laatste update afgelopen vrijdag is er één patiënt uit Haarlemmermeer overleden aan de gevolgen van corona. Sinds de uitbraak van de coronacrisis zijn er in de gemeente nu 24 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Begin deze week was er ook een sterfgeval te betreuren. Het aantal coronabesmettingen is sinds vrijdag gestegen van 235 naar 246 vandaag. Het aantal ziekenhuisopnames vanwege corona staat nog nu op 65 (één nieuwe opname sinds vrijdag).

LANDELIJK Het aantal overleden coronapatiënten is landelijk met 16 toegenomen. Volgens de officiële registratie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn nu 5456 Nederlanders aan het virus gestorven. Van deze patiënten stond vast dat ze waren besmet.

Het werkelijke dodental ligt fors hoger, omdat ook mensen overlijden die niet zijn getest. Ook liggen de cijfers wat achter, omdat GGD'en sterfgevallen soms pas een of meerdere dagen later doorgeven aan het RIVM.

Het RIVM kreeg 36 meldingen uit het land binnen over nieuwe ziekenhuisopnames. Sinds het begin van de uitbraak zijn in totaal 11.343 Nederlanders zo ziek geworden van het coronavirus dat behandeling in het ziekenhuis nodig was.

Zowel het aantal doden als het aantal ziekenhuisopnames daalt al enige tijd. Het RIVM constateerde dan ook al meerdere keren dat de maatregelen die het kabinet heeft genomen effect hebben. Aan de longziekte Covid-19, die door het virus wordt veroorzaakt, sterven vooral ouderen: bijna 89 procent van de overledenen is ouder dan 70 jaar.

Van de mensen onder de 70 jaar die aan de ziekte zijn bezweken, leed 70 procent aan een "onderliggende aandoening", zoals het RIVM het verwoordt. Het vaakst gaat het om hart- en vaatziekten, gevolgd door diabetes en chronische longaandoeningen.

In totaal zijn inmiddels 42.788 mensen in Nederland positief getest op het virus.

IC'S OP NORMAAL NIVEAU Zondagmiddag meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dat het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald naar 507. Buiten de intensive cares liggen op verpleegafdelingen 1054 coronapatiënten, 78 minder dan de dag ervoor. Op de ic's liggen ook nog 418 patiënten met andere aandoeningen, 32 minder dan op zaterdag. 

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt: "Met deze afname is de landelijke IC-bezetting nu op het normale niveau. Daarnaast zien we opnieuw een daling van het aantal Covid-opnames buiten de IC."

Bekijk in de kaart de actuele coronacijfers bij jou in de regio of landelijk.


Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie