22 maart: er zijn bloemen bij raadhuis gelegd vanwege de eerste maatregelen om de verspreiding corona.
22 maart: er zijn bloemen bij raadhuis gelegd vanwege de eerste maatregelen om de verspreiding corona. Ton Dijkstra

Overzicht: met 27 coronadoden blijft Haarlemmermeer redelijk gespaard, wel 40 nieuwe besmettingen

29 juli 2020 om 10:21 Corona

HAARLEMMERMEER De voorlopige piek wat betreft corona in Haarlemmermeer lag in de periode van 1 tot en met 14 april, toen er acht mensen overleden, twintig ziekenhuisopnames waren, en 86 besmettingen. Verder is Haarlemmermeer relatief redelijk gespaard in deze crisis. Die balans kan worden gesteld aan de vooravond van een mogelijk tweede golf. De cijfers van het RIVM laten zien dat er de laatste twee weken in de Haarlemmermeer ruim meer mensen positief getest zijn op het coronavirus: 40 mensen, tegen 14 mensen in de twee weken daarvoor. De stijging past in het landelijk beeld.

Wie de RIVM-cijfers sinds de uitbraak van het coronavirus bekijkt, ziet dat Haarlemmermeer met 155.000 inwoners het goed heeft gedaan wat betreft overlijdensgevallen. Na de eerste corona-uitbraak zijn in totaal er tot nu toe 27 geregistreerde coronadoden. Dat is ongeveer evenveel als een gemeente als Alphen aan den Rijn (25) dat echter de helft minder inwoners telt. In Haarlem overleden 58 personen, terwijl de stad slechts ongeveer een derde aantal inwoners meer heeft. Ook in de landelijke gemeente als Ronde Venen vielen relatief beduidend meer dodelijke slachtoffers: 13 op een bevolking van 43.000.

Naast het gedegen gemeentebeleid worden ook redenen gezocht in de relatief jonge bevolking van Haarlemmermeer, en dat de mensen hier minder dicht op elkaar wonen. Opvallend te zien is dat sinds 19 mei geen overlijdensgevallen als gevolg van corona bekend zijn, terwijl het aantal besmettingen langzaam weer opliep.

De coronacijfers voor Haarlemmermeer zijn tot nu toe:

11 - 24 maart:
28 besmettingen 17 opnames in het ziekenhuis, 3 overleden.

25 maart  7 april:
105 besmettingen 31 opnames in het ziekenhuis, 10 overleden.

8 - 21 april:
51 besmettingen 11 opnames in het ziekenhuis, 4 overleden.

22 april - 5 mei:
36 besmettingen 3 opnames in het ziekenhuis, 6 overleden.

6-19 mei:
43 besmettingen 1 opnames in het ziekenhuis, 4 overleden.

20 mei - 2 juni:
5 besmettingen 0 opnames in het ziekenhuis, 0 overleden.

3 - 16 juni:
8 besmettingen 0 opnames in het ziekenhuis, 0 overleden.

17 - 30 juni
4 besmettingen 0 opnames in het ziekenhuis, 0 overleden.

1 - 14 juli:
14 besmettingen 0 opnames in het ziekenhuis, 0 overleden.

15 - 28 juli:
40 besmettingen 0 opnames in het ziekenhuis, 0 overleden.

LANDELIJK Afgelopen week zijn er over heel Nederland 1.329 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn er 342 meer dan het aantal meldingen van vorige week, 795 meer dan van die week daarvoor en 897 meer dan van die week daarvoor. Er zijn in de afgelopen week 23 patiënten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er 4 meer dan vorige week. Er zijn 9 laboratorium-bevestigde COVID-19 patiënten als overleden gemeld, 2 meer dan in de week er voor.

Het aantal nieuwe personen dat positief getest is in Nederland neemt verder toe. In de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst teststraten steeg het aantal afgenomen testen met bijna 23.000 in vergelijking met de week daarvoor. Het percentage positieve testen is met 1,0 procent gelijk gebleven aan een week eerder. Het reproductiegetal ligt net als vorige week boven de 1. Zie ook Aantal besmettingen COVID-19 neemt verder toe.

De in de afgelopen week gemelde patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen weken soms nog aangevuld.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen in Nederland met (milde) klachten zich laten testen op COVID-19. Mensen kunnen zelf een afspraak maken voor een test bij de GGD. Omdat het aannemelijk is dat niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, zijn de werkelijke aantallen in Nederland waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

Rectificatie Ten onrechte heeft de redactie eerder genoemd dat de eerste corona-uitbraak in de tweede week van maart in zorgcentrum In het Zomerpark zou zijn geweest. Er is op deze locatie geen uitbraak geweest. Geen enkele bewoner, geen enkele vrijwilliger en geen enkele zorgmedewerker is besmet geraakt op deze locatie. Wel heeft één bewoner in het ziekenhuis een besmetting met het virus opgelopen en is daaraan  in hetzelfde ziekenhuis  helaas overleden. Op de locatie In Het Zomerpark is geen enkele besmetting geweest, laat staan een uitbraak.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie