Spaarne Gasthuis
Spaarne Gasthuis Archief

Spaarne Gasthuis worstelt met tweede golf coronapandemie

25 november 2020 om 14:56 Corona

HOOFDDORP Het Spaarne Gasthuis worstelt met de gevolgen van de tweede golf van de coronapandemie. Er zijn veel meer medewerkers die nu besmet zijn met het virus, dan tijdens de eerste golf. Dat maakt het lastig voor het ziekenhuis om de reguliere zorg op de rit te krijgen. Dat zegt bestuursvoorzitter Ivo van Schaik in het radioprogramma van Haarlem105. 

De zieke medewerkers zijn besmet geraakt in huiselijke kring of in het ziekenhuis. “Dat gebeurt helaas ook. Daardoor heeft de capaciteit een deuk gekregen. Dat maakt het moeilijk om de reguliere zorg terug op de rit te krijgen. Het gaat wel beter met deze zorg, we doen meer dan twee weken geleden, maar we zijn nog lang niet waar we moeten zijn. De medewerkers die overblijven, werken zich drie slagen in de rondte om het allemaal gedaan te krijgen”, zo legt van Schaik uit.

Daarnaast liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis en gaan de cijfers nauwelijks omlaag. “Het is niet wat we gehoopt hadden, toen die daling begon in te zetten. Op de IC is er nauwelijks verschil in het aantal patiënten, in vergelijking met een paar weken geleden. Ons geduld wordt vreselijk op de proef gesteld.”

De situatie in het ziekenhuis komt aardig overeen met het landelijke beeld, zegt Van Schaik. “Het gaat heel erg langzaam, ook landelijk. Feitelijk is de trend wel naar beneden, maar ons geduld wordt vreselijk op de proef gesteld.” Van Schaik denkt dat zoals het er nu naar uitziet dat er met de kerst waarschijnlijk geen versoepeling zijn. “Dat zou erg jammer zijn.”

Van Schaik benadrukt ook nog maar eens hoe belangrijk hij het vindt dat mensen zich aan de coronamaatregelen houden: “Zo kunnen we proberen dat virus in te dammen.”

De bestuursvoorzitter wil ook dat er gauw meer duidelijkheid komt over de werking en de veiligheid van de coronavaccins. “Ik snap dat veel mensen willen horen dat ze veilig zijn. Ik hoop dat, als ze veilig zijn, iedereen die vaccins gaat omarmen, want die gaan dan natuurlijk wel helpen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie