Afbeelding
Koninklijke Marechaussee

Marechaussee breekt blokkade Extinction Rebellion op Schiphol af

18 december 2020 om 11:39 Corona

SCHIPHOL De marechaussee is begonnen met het wegvoeren van actievoerders van Extinction Rebellion op Schiphol. Tientallen demonstranten blokkeren daar vrijdagochtend twee ingangen. Een dozijn demonstranten is aangehouden. Zij hielden zich niet aan de demonstratievoorwaarden.

De actievoerders hebben zich buiten met een megafoon en spandoeken voor de twee draaideuren van Schiphol Plaza verzameld. Sommige van hen lijmden zich vast aan de glazen wanden van de deuren. Ze kregen van de marechaussee even de tijd om zichzelf los te maken, maar toen ze bleven zitten grepen de handhavers met speciale eenheden in.

De marechaussee is in groten getale aanwezig en heeft de demonstratie met linten afgezet. “Om de veiligheid te waarborgen en de luchthavenprocessen goed te laten functioneren”, aldus de marechaussee.

VOORKEURSBEHANDELING De actiegroep is het niet eens met de voorkeursbehandeling die de luchthaven in de coronacrisis zou krijgen. Extinction Rebellion stelt dat de algehele luchtvaart op een aantal punten een uitzonderingspositie heeft en dat dit onterecht is. “Zo mag Schiphol de stikstofnormen blijven overschrijden, hoeft zij geen milieuvergunningen aan te vragen en wordt er geen belasting op kerosine geheven”, aldus de actiegroep.

OVERVOL De actievoerders willen een “volledige lockdown van Schiphol”. Ondanks de strenge coronamaatregelen doken de afgelopen dagen beelden op van overvolle terminals. Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer, verantwoordelijk voor de openbare orde op Schiphol, zei geschrokken te zijn van de beelden en ging met Schiphol in overleg hoe de drukte beter in goede banen kan worden geleid.

Extinction Rebellion liet eerder weten dat de actie is gericht tegen het kabinet, de Schiphol Group en de voorrangspositie die het bedrijf in de klimaatcrisis toebedeeld zou krijgen. “Het is niet de bedoeling individuele reizigers dwars te zitten.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie