Afbeelding
Christiaan de Groot | pr

Aantal positieve testuitslagen in Haarlemmermeer afgelopen week licht afgenomen

Corona

HAARLEMMERMEER Volgens het RIVM blijven overtuigende effecten van de lockdown van 15 december vooralsnog uit, zo blijkt over de cijfers van 30 december tot en met 5 januari die vandaag gepresenteerd werden. Het aantal mensen dat zich liet testen en het aantal mensen met een positieve testuitslag daalde weliswaar, maar het percentage positieve testen bleef ook de afgelopen week hoog. 

Volgens het RIVM kan het zowel zijn dat mensen tijdens en na de feestdagen minder geneigd waren om zich te laten testen, of dat de lockdown wel effect heeft en minder mensen klachten hebben. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames was afgelopen week wel lager dan vorige week. Het aantal nieuwe IC intensive care opnames daarentegen iets hoger.

GEMEENTE In Haarlemmermeer zijn tot vandaag in totaal 7.321 personen positief getest op het coronavirus. In de afgelopen twee weken (periode 23 december tot 5 januari) zijn er 367 nieuw besmette personen bijgekomen in Haarlemmermeer, de twee weken daarvoor waren dat er nog 481. Vooral in de laatste dagen was de toename ‘slechts’ rond de 30 tot 35 gevallen per dag. In totaal zijn er tot dusver 132 Haarlemmermeerders met corona in het ziekenhuis opgenomen (vorige week 127) en er zijn 81 overledenen in Haarlemmermeer met corona als oorzaak geregistreerd (RIVM, totaal tot en met 5 januari 2021). Dit betekent dat er de afgelopen week vijf Haarlemmermeerders voor behandeling van corona in het ziekenhuis zijn beland en er zeven inwoners aan de gevolgen van het virus zijn overleden.

(tekst gaat verder onder de infographic)


LANDELIJK In de afgelopen week van 30 december tot en met 5 januari zijn 56.440 personen gemeld met een positieve coronatestuitslag. Het aantal meldingen is een daling van 16,2 procent vergeleken met de week van 23 tot en met 29 december met 67.388 meldingen. Voor de tweede week op rij was het aantal mensen dat zich heeft laten testen lager dan de week daarvoor (-16 procent). Het aantal mensen dat zich afgelopen kalenderweek heeft laten testen was 368.126, een daling van ruim 70.500 testen ten opzichte van de week van 21 tot en met 27 december. Het percentage mensen met een positieve coronatestuitslag bleef hoog en steeg van 13,0 procent naar 13,7 procent in afgelopen week.

Het aantal meldingen per hoofd van de bevolking blijft in alle veiligheidsregio’s hoog. Veiligheidsregio Twente valt daarbij op, met zowel het hoogst aantal meldingen per 100.000 inwoners als het hoogste percentage positief in de afgelopen week. In de veiligheidsregio’s Zaanstreek-Waterland, Drenthe en Fryslân is het aantal meldingen per 100.000 inwoners stabiel vergeleken met de week ervoor. In de overige veiligheidsregio’s is sprake van een daling ten opzichte van een week eerder. In alle leeftijdsgroepen nam het aantal meldingen afgelopen week af ten opzichte van de week ervoor. De daling in het aantal meldingen per 100.000 is het grootst in de leeftijdsgroep 13-17 jaar. In deze leeftijdsgroep was ook de grootste daling in het aantal afgenomen testen.

ZIEKENHUISOPNAMES In de week van 28 december tot en met 3 januari werden er 1.713 nieuwe mensen met COVID-19 opgenomen op de verpleegafdeling in het ziekenhuis. Een lichte afname van 179 (-9,5 procent) opnames vergeleken met de week daarvoor. Het aantal nieuwe patiënten dat zo ziek werd dat zij moesten worden overgeplaatst naar een IC, was in de week van 28 december tot en met 3 januari, 336. Dat is zo’n 10 procent hoger dan de week ervoor toen er 304 nieuwe patiënten op de IC werden gemeld. Afgelopen week zijn er 621 personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, de week ervoor waren dat 583 personen. 

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is van maandag op dinsdag toegenomen tot 2882. Dat zijn er 46 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 723 op intensivecareafdelingen, 17 meer dan de voorgaande dag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten in het afgelopen etmaal toe met 29 tot 2159. Door de toenemende drukte in ziekenhuizen zijn er het afgelopen etmaal 35 coronapatiënten verplaatst tussen regio’s, van wie er 8 op de intensive care liggen. In Duitse ziekenhuizen liggen 8 Nederlandse Covid-patiënten op de ic, één minder dan op maandag.

Het aantal besmettelijke personen in Nederland is licht gestegen. Op 24 december waren er ruim 172.000 SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 (coronavirus) besmettelijke personen in Nederland (ondergrens 127.000 en bovengrens 216.000). Dit is een stijging van 7.000 besmettelijke personen in vergelijking met de week ervoor.

advertentie