Afbeelding
Joop Touw

Forse afname coronabesmettingen Haarlemmermeer

12 januari 2021 om 16:32 Corona

HAARLEMMERMEER Voor de tweede week op rij is het aantal mensen in Nederland met een positieve corona testuitslag iets gedaald. Dat blijkt uit de cijfers van het RIVM die vandaag gepresenteerd werden. Ook het percentage mensen met een positieve coronatestuitslag daalde licht van 13,7 procent naar 12,8 procent. Het aantal nieuwe ziekenhuis- en IC intensive care -opnames lag lager dan de week daarvoor. Ook werden er minder nieuwe verpleeghuizen met coronabesmettingen gemeld. De dalende cijfers zijn een eerste effect van de lockdown die op 15 december inging. 

GEMEENTE In Haarlemmermeer zijn tot vandaag in totaal 7.641 personen positief getest op het coronavirus. In de afgelopen week zijn er 286 nieuwe besmette personen bijgekomen in onze gemeente, een week daarvoor kwamen er nog 437 besmettingen bij. In totaal zijn er tot dusver 133 Haarlemmermeerders met corona in het ziekenhuis opgenomen, een toename van 1 ten opzichte van vorige week. Er zijn in totaal 85 inwoners van Haarlemmermeer overleden aan de gevolgen van corona (vorige week 81). Dit betekent dat er de afgelopen week vier inwoners aan de gevolgen van het virus zijn overleden. (RIVM, totaal tot en met 12 januari 2021). 


LANDELIJK Het aantal nieuwe coronagevallen over heel Nederland is de afgelopen week (van 6 tot en met 12 januari) iets gedaald. In de laatste zeven dagen zijn 49.398 meldingen van positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een week eerder waren er 56.440 gevallen gemeld. Het aantal mensen dat zich afgelopen week heeft laten testen was 340.285, een daling van ruim 27.800 testen (8 procent) ten opzichte van de week van 28 december tot en met 3 januari.  De daling in het aantal positief geteste personen is voornamelijk zichtbaar in de meldingen van mensen die 30 jaar en ouder zijn. In de leeftijdsgroepen 0-12, 13-17 en 25-29 jaar is het aantal meldingen per 100.000 ongeveer gelijk aan dat in de week ervoor. In de leeftijdsgroep 18-24 jaar steeg het aantal meldingen van positieve testen met 12 procent.  

Ziekenhuizen namen 1503 coronapatiënten op bij de verpleegafdelingen en 297 op de intensive cares. De week ervoor waren dit er 1713 en 336. Verder kwamen er 743 meldingen van sterfgevallen, terwijl de week ervoor het overlijden van 621 coronapatiënten was geregistreerd. Het zogenoemde reproductiegetal is minimaal gestegen, van 0,91 naar 0,95, maar zit nog steeds onder de 1. Dat suggereert dat de uitbraak langzaam tot rust komt. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking.

De afgelopen vier weken gaf ruim de helft (59 procent) van de nieuw positief geteste personen aan in welke situatie de besmetting waarschijnlijk heeft plaatsgevonden. De meest genoemde situatie waar besmetting plaatsvond was, net als de voorgaande maanden, thuis, door besmettingen van familieleden en huisgenoten (ruim 50 procent). Gedurende de twee weken volgend op de Kerstdagen, is een stijging zichtbaar in het aantal besmettingen dat plaatsvond tijdens bezoek van vrienden of familie, namelijk 36 procent in week 1 versus 23 procent in week 52. Het aantal besmettingen op het werk is in de laatste weken sterk afgenomen. Dit kan een effect zijn van de feestdagen en de kerstvakantie, maar ook van het meer thuiswerken door de lockdown.


Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie