Afbeelding
PR

Lichte daling aantal positieve coronatesten in Haarlemmermeer, drie mensen overleden afgelopen week

Corona

HAARLEMMERMEER Het aantal coronagevallen is voor de vierde week op rij gedaald, zo blijkt uit de cijfers die het RIVM vandaag publiceerde. In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 38.776 meldingen van positieve tests. Dat is zo’n 21 procent minder dan in de week ervoor. Het RIVM zegt echter dat dit “gematigd positieve beeld” wordt overschaduwd door “de opmars” van de Britse variant. Een op de tien besmet geraakte personen heeft waarschijnlijk deze mutatie onder de leden. Half februari is dit waarschijnlijk gestegen tot de helft. Dat leidt dan tot meer ziekenhuisopnames en meer sterfgevallen, verwacht het RIVM.

GEMEENTE Ook in de Haarlemmermeerse regio zijn de dalingen in het aantal positieve coronatesten goed merkbaar. In Haarlemmermeer zijn tot vandaag in totaal 7899 personen positief getest op het coronavirus. In de afgelopen week zijn er 258 nieuwe besmette personen bijgekomen, dat zijn er 28 minder dan de week ervoor. In totaal zijn er tot dusver 139 inwoners van Haarlemmermeer met corona in het ziekenhuis opgenomen, vorige week werden nog 133 ziekenhuisopnames vermeld. Er zijn in totaal 88 mensen aan de gevolgen van corona overleden in Haarlemmermeer (vorige week 85). Dit betekent dat er de afgelopen week drie Haarlemmermeerders aan de gevolgen van het virus zijn overleden. (RIVM, totaal tot en met 18 januari 2021).

(Tekst loopt door onder grafiek)LANDELIJK Het aantal coronagevallen is voor de vierde week op rij gedaald. In de week van 16 tot en met 22 december kreeg het RIVM 82.340 meldingen van positieve tests. Dat zakte naar 67.388 een week later. Rond de jaarwisseling werden 56.440 nieuwe gevallen geregistreerd. Vorige week dinsdag meldde het RIVM 49.398 vastgestelde besmettingen in de zeven dagen ervoor. Deze week daalde het aantal positieve testuitslagen opnieuw naar 38.776. De daling is zichtbaar in alle leeftijdsgroepen. 

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen daalde. In de afgelopen week werden 1348 mensen opgenomen op een verpleegafdeling en 252 op een intensive care. Een week eerder ging het om respectievelijk 1628 en 299 mensen. Het RIVM kreeg 608 meldingen van sterfgevallen binnen, tegen 743 een week eerder.

Het reproductiegetal staat nog steeds een fractie onder de 1, maar er is wel een verschil te zien. De Britse variant verspreidt zich namelijk aanzienlijk sneller dan de ‘oude’ versie van het virus. Het reproductiegetal van de Britse variant is ongeveer 1,3. Het aantal besmettingen met de oude variant wordt dus heel langzaam kleiner, maar het aantal besmettingen met de Britse variant stijgt snel. “In feite zijn er twee aparte epidemieën aan de gang”, aldus het RIVM.

Kinderen lopen minder risico om de Britse variant op te lopen dan volwassenen en ze worden er minder ziek van, stelt het RIVM. Het is niet bekend of ze de variant ook minder vaak kunnen overdragen aan volwassenen.

VACCINATIE Vanaf vandaag publiceert het RIVM elke dinsdag een update met cijfers uit het COVID-19-vaccinatieprogramma. Op 6 januari is Nederland gestart met vaccineren. Tot en met zondag 17 januari hebben in totaal circa 77.000 zorgmedewerkers een eerste COVID-19-vaccinatie ontvangen. In de ziekenhuizen zijn in anderhalve week circa 40.000 zorgmedewerkers werkzaam in de direct COVID-gerelateerde acute zorg gevaccineerd. Via de GGD’en hebben in dezelfde periode circa 37.000 verpleeghuismedewerkers een vaccin ontvangen. Deze gevaccineerden ontvingen het vaccin Comirnaty® van fabrikant Pfizer/BioNTech en krijgen de komende weken een tweede vaccinatie. Op basis van de huidige cijfers is er nog geen effect te zien op het beloop van de epidemie.


advertentie
advertentie