Een koeiendans zoals deze (van zuivelboerderij van Wees) met publiek zullen we dit jaar niet zien.
Een koeiendans zoals deze (van zuivelboerderij van Wees) met publiek zullen we dit jaar niet zien. Jan Aukes

83 procent van de Haarlemmermeerse koeien komt buiten

Dieren

HAARLEMMERMEER Even wat 'luchtiger' nieuws tussen alle ernstige coronaverhalen en updates. Terwijl mensen wordt gevraagd om zoveel mogelijk binnen te blijven de komende tijd, mogen veel koeien binnenkort weer naar buiten. In Haarlemmermeer is dat percentage hoog; 83,1 procent van de melkkoeien mag hier weer de benen strekken. Het gaat hier om 916 van de 1102 koeien die in Haarlemmermeer rond lopen (cijfers uit 2018 vanuit de landbouwtelling).

Landelijk mochten zeven op de tien koeien in 2018 naar buiten toe. Het percentage koeien dat in de wei mag grazen verschilt sterk per regio, zo blijkt uit eerder gepubliceerde cijfers van het CBS. 

De koeien zijn maar al te blij om gras onder de hoeven te hebben; ze komen vaak springend en dansend de wei weer in. Voorgaande jaren maakten meerdere boeren een evenement van deze koeiendans. In verband met het coronavirus nemen sommige boeren bijzondere maatregelen om mensen daar ook dit jaar van te laten genieten - vanuit huis of op afstand. Sommige boeren zenden livestreams op sociale media uit of laten mensen in hun auto langs rijden op afstand.

LANDELIJK In sommige gemeenten mogen alle koeien naar buiten, in andere gemeenten wordt gedurende het jaar minder dan dertig procent van stal gehaald. Dit valt op in de regionale cijfers: 

- Vooral in het westen en midden van het land mag een groot deel van de koeien buiten in de wei grazen. In veertig gemeenten komen ze allemaal buiten.  
- In die gemeenten zijn overigens niet per se veel koeien: vaak maar een paar honderd. Toch staan ze ook in Koggenland (6.492 koeien) en Wormerland (3.274) allemaal in de wei. 
- Opvallend is dat in Oost-Brabant, in Noord-Limburg en in de provincie Flevoland een stuk minder koeien buiten komen dan elders.
- In het Brabantse Grave en in het Zeeuwse Noord-Beveland staan relatief de minste koeien in de wei.
- In de gemeente Súdwest-Fryslân vind je overigens de meeste koeien: bijna 65 duizend, waarvan er twee op de drie buiten komen.

Bekijk op onderstaande kaart hoe het in omliggende gebieden gesteld is:


Bron: LocalFocus

advertentie
advertentie