Er gebeurt hier  van alles, gezien de kapotte drankflessen, injectienaalden en condooms die worden aangetroffen.
Er gebeurt hier van alles, gezien de kapotte drankflessen, injectienaalden en condooms die worden aangetroffen. Ton Dijkstra

Hangplek-volière trok alleen nog ‘vreemde vogels’ en gaat plat

26 november 2020 om 16:28 Dieren

HOOFDDORP Tot verdriet van vooral oudere Hoofddorpers is de volière van kinderboerderij De Boerenzwaluw leeg en klaar voor de sloop. “Het kan niet anders, het is een bouwval”, zegt agrarisch beheerder Ciska te Boekhorst. Er zijn plannen om een nieuwe volière op een andere plek te bouwen.

De kinderboerderij zat behoorlijk in zijn maag met de volière. Te Boekhorst: “We zijn er al vijf jaar mee bezig. Deze plek maakt onderdeel uit van de verbinding tussen station en centrum. En die moet toegankelijker worden. De oude volière past daar niet in. Het onderhoud is moeilijk en de plek heeft een aantrekkingskracht op hangjongeren en verslaafden. Die zitten lekker uit het zicht. Er gebeurde van alles, gezien de kapotte drankflessen, injectienaalden en condooms die we regelmatig aantreffen. Er is veel graffiti en vandalisme. Dat komt voor ons ongelegen want we werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die voelen zich hier niet veilig.”

“Nu is afgesproken dat het tennispark er een stukje bij krijgt, en wij afscheid nemen van de volière. We hadden wat meer vaart willen maken met de verwijdering, in januari zijn alvast de vogels elders ondergebracht, maar toen kwam corona. Ineens kon niets meer en moesten we drie maanden dicht. Op een gegeven moment hebben we kuikens in de ruimte gezet, puur om mensen nog wat te bieden tijdens de crisis. Dat zijn inmiddels allemaal kippen, dus nu kan het gebouwtje echt plat. De elektriciteit en het water zijn inmiddels afgesloten. Nog een kast weghalen en dan kunnen we beginnen met de sloop, een heel karwei overigens, zeker omdat een deel van onze vrijwilligers is afgehaakt wegens angst voor het virus.”

Vooral oudere mensen vinden het erg

Het betekent een einde van een tijdperk. “Vooral oudere mensen vinden het erg”, zegt de beheerder. “De voliere staat er al minimaal sinds 1950, maak ik op uit de verhalen die ik er over hoor. Veel mensen hebben er mooie herinneringen aan. Op de aankondiging over de sloop op facebook kwamen veel sentimentele en negatieve reacties. Maar we kunnen niet anders. Het is een bouwval.”

“Goed nieuws is dat er een nieuwe gaat komen, maar dan wel in de belevingstuin, niet meer in de openbare ruimte dus. De plannen zijn nog onduidelijk. Het hangt mede af van of de bijenvereniging bij ons komt, dan is er minder ruimte. Eventueel wordt er een combinatie gemaakt met de vlindertuin. En ook de bewoning is voorlopig een vraagteken. Er kunnen niet teveel soorten in, want dan zit je met de dierentuinwet. Misschien gaat het slechts om een paar kleine vogels. Een ander probleem is: wie gaat hem bouwen, en hoe komen we aan geld? Al met al kan kan het nog wel een tijdje duren, misschien halen we volgend jaar niet eens.”

Eric Hoenson

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie