Afbeelding
Frans Witteman

Eerste Disney-markt in Noord-Holland groot succes

Evenementen

ZWANENBURG Zwanenburg had afgelopen zondag een Noord-Hollandse primeur. In De Olm werd voor de allereerste keer in de provincie een Disneymarkt gehouden. Met bezoekers van overal vandaan.

Once Upon a Time Disneymarkt. Op deze toepasselijke wijze werd de markt en ruilbeurs aangekondigd. Once Upon a Time. Er was eens. De beginwoorden van veel sprookjes. Voor de verzamelaars van Disneyspulletjes in Noord-Holland een droom die uitgekomen is want eindelijk kunnen ze nu ook dichter bij huis terecht om te proberen hun collectie aan te vullen.

Terwijl zoetgevooisde Disneymuziek door de sportzaal van De Olm klinkt struinen ook de schoonzussen Dominique (26) uit Halfweg en Elvira (19) uit Oostzaan de vele kramen af. Op zoek naar pins die ze nog niet hebben. Kopen of ruilen, daar gaat het deze zondag 10 november om. Dominique spaart pins en beeldjes van niet populaire sprookjes als Brother Bear en Oliver & Co. "Het is geen goedkope hobby", laat ze weten. "Kijk hier. Limited edition. In Amerika gemaakt. Doordat er maar 250 van zijn kost deze pin 35 euro. Veel geld hè voor een stukje ijzer?" Elvira laat zien dat pins broches zijn. "Aan de achterkant zit een speld. Ik bewaar ze op een groot prikbord en zoek ze vooral van Stitch en Angel." Dan meldt Halfwegger Daimy (24) zich in het gesprek. Het levende bewijs dat Disney sparen niet uitsluitend een aangelegenheid is van het vrouwelijk deel der schepping. Hij is op zoek naar pins met afbeeldingen van groene marsmannetjes. "Ze komen voor in Toy Story, een van de verhalen van Disney. Ik heb er twee gekocht." Vol trots laat hij ze zien. "Kijk, deze komt uit Hong Kong. Ik heb er 20 euro voor moeten neertellen." Het drietal laat weten blij te zijn dat de markt is neergestreken in Zwanenburg en hopen op een herhaling. Het scheelt ze mooi een reis naar het zuiden van het land. Daar zijn de meeste grote markten.

De beurs in Zwanenburg is een initiatief van Simone Kramer en Lesley de Rooy uit Badhoevedorp. Besmet met het Disney-virus. Drie jaar geleden ontmoetten ze elkaar op een beurs in Breda. Simone was op zoek naar spulletjes van Alice in Wonderland, Lesley naar Disney Traditions. Met allebei dezelfde hobby klikte het. Ze werden dikke vriendinnen en vonden dat het tijd werd om ook in Noord-Holland een Disneymarkt te organiseren. Ze hebben er geen spijt van. "Het is hartstikke druk en we krijgen goede reacties. De beurs hier is voor herhaling vatbaar."

De markt is niet alleen handel en ruilen. Het is ook weggeven. En zo komt Lesley in het bezit van een bijna levensgrote Olaf uit het sprookje Frozen. Lesley, in het dagelijks leven leerkracht, op de Zwanenburgse basisschool De Kameleon, weet niet hoe ze het heeft als ze ook nog eens voor haar 28 leerlingen een Mickey en Minnie Mouse krijgt. "Gewoon omdat ze een kanjer is", luidt de verklaring.

Om de vijf jaar gaat Elly (57) uit Haarlem met haar kinderen naar Disneyland Parijs. Dat hoort erbij als je Disney spaart, vindt ze. Haar dochters Pamela (28) en Charita (25) knikken om het hardst. De oudste spaart Doornroosje en Tinker Bell, de jongste spaart Stitch. "Het is een heel besmettelijke hobby", beweert Robbert die net terugkomt van een kraam. "Ik ben Mickey Mouse gaan sparen nadat ik Charita heb ontmoet. Ik kan er echt niets aan doen. Mijn vriendin heeft mij aangestoken."

Frans Witteman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Struinen in de hoop de collectie te kunnen aanvullen
advertentie
advertentie